Moet een elektronische halsband of e-collar verboden worden?

Moet een elektronische halsband of e-collar verboden worden?

Een verbod op de e-collar is er nog lang niet, en ik hoop dat onze huidige en toekomstige ministers van dierenwelzijn bekwaam genoeg zullen blijven om verder te kijken dan hun neus lang is en steeds objectief naar de zaak kunnen kijken. Toch worden de positieve trainers al wild van het idee om dit te verbieden. Zij willen graag alles verbieden wat de hond een vervelende prikkel kan geven. Daar zijn de honden echt niet met gebaat, integendeel.

Sure, de e-collar kan natuurlijk misbruikt worden, maar dat geldt voor alle hulpmiddelen. Met een sliptouw die in elke dierenwinkel te koop is kan ik mijn hond ook mishandelen. Ik heb al een uitgebreide blog geschreven hierover dus wil ik het hier niet verder over hebben.

Maar waarom zou je in godsnaam een elektronische halsband willen verbieden terwijl dit zo nuttig is?

In positieve training alleen gelooft een beetje hondentrainer al lang niet meer wat ik ook merk aan de reacties van collega’s. Het is ook niet realistisch. Het kan misschien werken voor sommige honden maar bijlange niet voor alle honden, en dan nog ga je ALTIJD iets negatief (om het in positief en negatief te stellen) toevoegen. FOEI OF NEE is ook een correctie.

Ik vind het voorbeeld van Border Collies altijd top. Deze honden hebben zo een sterke ‘will to please’ en zijn zo loyaal aan de eigenaar of gefocussed op een simpele bal dat je met een positieve training goed wegkomt. Als je een beetje jachthond hebt of een hond met enige driften is het enkel positieve echt larie.

Wij doen voornamelijk off-leash training (loslopen) en dan wil ik, en onze klanten toch graag dat de honden gehoorzamen en ze TEN ALLE TIJDE de controle kan bewaren. De vele bijtincidenten tijdens loslopen zijn hier een mooi voorbeeld van. Wij gaan héél veel wandelen en er zijn niet veel honden die echt goed luisteren tijdens het loslopen met als gevolg dat de honden die aangelijnd zijn hiervan de gevolgen dragen en bijvoorbeeld reactiviteit ontwikkelen doordat ze worden aangevallen worden door loslopende honden.

Ook doodgebeten vee is een ware plaag aan het worden. Alleen als de honden écht onder appel staan vind ik dat ze eigenlijk los kunnen, anders hou je ze aan de lijn. Is de oplossing dan om alle honden standaard aan de leiband te hangen? Ik vind van niet.

Loslopen heeft zoveel voordelen. Door je hond enkele keren per week mee te nemen naar het bos en ze eens naar hartenlust laten ravotten zorgt ervoor dat ze véél energie verbranden die ze al niet in ondeugende zaken kunnen steken. Ook het sociaal contact met andere honden doe je best los en niet aangelijnd om ongelukken te voorkomen. Er zijn tal van andere redenen, buiten het feit dat de honden zich rot amuseren, te bedenken waarom loslopen zo belangrijk is.

Ik vergelijk het loslopen altijd met autorijden. Autorijden heeft me de vrijheid om te gaan en te staan waar ik wil maar ik moet me hiervoor aan de regels houden. Ik heb daarvoor mijn theoretisch examen afgelegd en ik weet donders goed wat er van mij verwacht word. Als ik te snel rijd, door het rood rijd of andere overtredingen maak, word ik hiervoor beboet, maar dit was dan wel mijn eigen keuze en ik neem de gevolgen van mijn gedrag daarbij.

Dit is niet anders bij de honden. De honden worden steeds positief getraind want met een ecollar kan je alleen bestaande commando’s versterken in afleidingen. Ze weten wat de bedoeling is als ik bijvoorbeeld het woordje ‘KOM’ zeg. Ze weten dat ze dan alles moeten laten vallen om onmiddellijk terug te komen naar het baasje. Als zij toch beslissen om niet te komen maar bijvoorbeeld liever naar een andere hond lopen of een schaap of hert achterna gaan, worden zij hiervoor beboet (gecorrigeerd). Ze hebben altijd de keuze. Goed gedrag wordt beloond, slecht gedrag wordt gecorrigeerd.

De tool bij uitstek voor het loslopen is zonder twijfel de ecollar omdat je vanop afstand kan bijsturen en de timing altijd top zit, ook de intensiteit van de e collar kan je steeds instellen naargelang het aard van het beestje. Er zijn zachte en harde mensen maar er zijn ook zachte en harde honden. De spierstimulatie van de ecollar is het equivalent van een verkeersboete. Plain & simple.

Je kan tegen een ecollar zijn, en ik respecteer echt ieder zijn mening, maar ik weet zeker dat je voor de honden die door ons getraind werden voor het loslopen geen schrik moet hebben dat ze het ‘kom’ commando ooit gaan negeren en ongewenst naar jouw hond zullen toerennen als ze los zijn. Ze zijn getraind en zijn betrouwbaar en weten de gevolgen van ongehoorzaamheid.

Het gaat over veiligheid, verantwoordelijkheid en gemoedsrust. Dat is zo belangrijk. De vraag, in mijn inziens is niet ofdat de ecollar verboden moet worden maar of het niet verplicht kan worden voor het loslopen? Ik ben ervan overtuigd dat we op die manier veel ongelukken vermijden.

Ik en vele andere trainers die dagdagelijks met honden werken zien de positieve resultaten en verhoogde levenskwaliteit die ecollars kunnen bieden aan onze honden. En daar gaat het om. Akkoord, een verbod op de VRIJE verkoop van ecollars KAN positief zijn, net omdat mensen niet altijd goed weten hoe ze met een ecollar moeten omgaan, hoewel er voor de mensen die wel degelijk moeite doen vele filmpjes en handleidingen te vinden zijn. Maar een ecollar volledig verbieden? Dan hou ik mijn hart vast voor de statistieken van bijtincidenten na een verbod.

Niet alle beslissingen uit politieke hoek zijn trouwens goed doordacht. Ik ben een fan van de bully breeds. Er bestaat bijvoorbeeld zoiets als BSL (Breed specific Legislation) die sommige rassen verbieden vanwege het gevaar van bijtincidenten en worden door deze wet koelbloedig afgemaakt. In de realiteit is het ondertussen wel duidelijk dat deze wet niks bijdraagt tot meer veiligheid. Educatie daarentegen brengt veel meer bij.

Een eigenaar van een Bully Breed weet (hopelijk) goed wat de negatieve en positieve karaktertrekjes zijn van deze honden en gaan verantwoordelijk om met hun Bully Breed. Deze wet scheert dus alle eigenaren over de zelfde kam en gaan resoluut voor de doodstraf. Vandaar vele mensen ‘BSL’ definieren als ‘Bull Shit Law’.

Nu zonder hierop verder in te gaan, wil ik dit graag met jullie delen:
teletac,stroomband,verboden

Het bannen van rassen of hulpmiddelen zorgt ervoor dat deze in de illegaliteit belanden en dus nog een groter probleem vormen. Alle landen die een E-collar verbod hebben zijn ook voor een verbod op sommige rassen, daar is echt niet goed over nagedacht. Mijn gedacht.

8 apr

teletac ecollar stroomband electronische halsband