22 maart 2020 

De voordelen van loslopende honden

Enkele voordelen om jouw hond te laten loslopen

Loopt jouw hond soms los? Dan heeft dit vele voordelen. Het is ook de reden waarom wij specialiseren in het veilig en gecontroleerd loslopen. Natuurlijk heeft loslopen ook nadelen, maar daar gaat deze blog niet over. Enkele voordelen om jouw hond toch los te laten lopen op een rijtje!

Voordeel 1 : Ze kunnen hun energie kwijt tijdens het loslopen!

Vaak krijgen wij mensen met een A4 blad voor- en achterkant wat de hond in hun ogen allemaal ‘verkeerd’ doet. Dit zijn dingen zoals blaffen, graven, hyper zijn, etc etc.

Als we dan een beetje doorvragen naar de dagelijkse routines van de honden komen de meeste honden niet verder dan een (grote) tuin of een rondje aan de leiband van 20 minuten rond het huis na het werk. Baasjes met een hond met een laag energieniveau komen er waarschijnlijk makkelijk mee weg, maar vele andere honden niet.

De honden kunnen daardoor hun energie niet kwijt die ze dan maar steken in vervelend gedrag. Vaak kunnen die problemen simpelweg worden opgelost door de hond te trainen en ze een outlet te geven door bijvoorbeeld een paar keer per week naar het bos te gaan en zich te laten uitleven of de energie kanaliseren in gehoorzaamheid zodat ze een job hebben. Bij energieke, hyper of agressieve honden is dat het eerste wat wij doen.

Voordeel 2: Socialiseren met andere honden tijdens het loslopen

Een ander probleem van te weinig loslopen is een tekort aan socialisatie. Honden hebben een aantal instincten waaronder een socialisatieinstinct. Vandaag de dag wordt dit meer en meer een probleem.  Omdat iedereen angst heeft om de honden los te laten, weten de honden niet meer hoe ze moeten reageren op elkaar en verliezen ze sociale vaardigheden.

Voordeel 3: Honden kunnen socialiseren met andere honden

Als honden op regelmatige basis los lopen zie je dat de honden veel beter luisteren.

Ze weten dat ze toch regelmatig los mogen en het niet een eenmalige gelegendheid is. Ook als ze een hond tegenkomen die ze spannend vinden kunnen ze zelf gaan en staan waar ze willen zonder dat het baasje er betrokken bij raakt. De honden maken dan vaak de juiste keuzes. Menselijke tussenkomst is heel vaak een trigger waardoor honden gaan beginnen vechten of uitvallen. Dat is ook één van de redenen waarom er zoveel reactieve honden zijn.

Voordeel 4: Minder gedragsproblemen door het loslopen

Een laatste voordeel dat in het artikel staat is dat honden die kunnen loslopen veel meer bewegen en gezonder zijn en minder probleemgedrag ontwikkelen. Wie kan daar tegen zijn? Moeten we dus nu allemaal onze honden losgooien? Nee, natuurlijk niet.

Wij begrijpen de frustraties wel van joggers, fietsers, natuurbeheer of mensen die hun honden wel aanlijnen. Er zijn jammer genoeg veel honden die niet onder appèl staan en toch worden losgelaten door hun baasjes en zij rennen dan naar aangelijnde honden of vinden het fijn om een fietser of wild dier na te jagen. Daarom is het zo belangrijk dat we onze honden gaan trainen.

Het is naïef om te denken dat honden steeds gaan luisteren voor onze lieve ogen of onze rommel in de zakken. Het gaat vaak goed, tot wanneer het eens niet zo is.

Train je hond op het loslopen!

Een hond is pas getraind als hij alle situaties heeft gezien.

Dus… loopt jouw hond regelmatig los en komt hij 100% van de keren terug, bij elke afleiding? Goed bezig! Jouw hond is je dankbaar.

Durf je je hond niet loslaten of luistert hij niet ALTIJD? Start dan met de training of hou hem gewoon aan de lijn. Elke hond kan loslopen mits de juiste training en hulpmiddelen, dat bewijzen wij elke dag. Wij hebben al honderden moeilijke rassen hun vrijheid kunnen geven tijdens het loslopen.

Wij specialiseren in ecollar training omdat dit de veiligste, snelste en betrouwbaarste methode is om honden gecontroleerd te laten loslopen terwijl de baasjes met volle gemoedsrust kunnen wandelen.

Kan een hond ook zonder ecollar systeem loslopen? Waarschijnlijk wel, het hangt er van af welke hond je in huis hebt. Is hij mensgericht zoals een Border Collie? Heeft hij een grote buitdrift zoals een Springer Spaniel? Of heb je een hond met een groot jachtinstinct of weinig motivatie voor beloningen?

Dan zal het je veel tijd en training vergen én de resultaten zullen bij veel honden nooit 100% betrouwbaar zijn omdat je buitenshuis enorm veel concurrentie hebt van andere afleidingen die veel leuker zijn dan het baasje en zijn beloning.

Waarom jaren trainen en de veiligheid van mijn hond op het spel zet als ik met de ecollar hetzelfde kan bereiken in enkele weken en dat veel veiliger kan doen?

E-collar training voor honden te leren loslopen? Wij kunnen helpen.

De ecollar is onze communicatie als de hond van de leiband is. De andere kant van het ecollar verhaal is dat wij jammer genoeg wekelijks ook mensen ontmoeten die slechte ecollars gaan kopen of de ecollar onjuist gaan trainen en er is ook basis kennis nodig zoals het leren lezen van honden.

Zou jij het ook fijn vinden om jouw hond eens los te laten lopen en je wil er zeker van zijn dat het ecollar principe op een positieve wijze wordt aangeleerd? Contacteer ons!

arrow_drop_up arrow_drop_down