Een E-collar gebruiken om probleemgedrag te stoppen, of toch een positieve training?

Een E-collar gebruiken om probleemgedrag te stoppen, of toch een positieve training?

Er wordt vaak verteld dat probleemgedrag wat het leven van anderen in gevaar brengt, kan opgelost worden met alleen positieve technieken. Dit is een leugen als het aankomt op een hond met hoge driften. Zelfs bij een hond met medium driften zal deze aanpak weinig betrouwbare resultaten opleveren.

Onlangs las ik dit op een website dit:

Jeroen: “Mijn hond jaagt op katten. Hij heeft zelfs een keer een kat gegrepen en zwaar verwond. Omdat ik iets aan dat gedrag wilde doen heb ik een kynologisch gedragstherapeut ingeschakeld. Deze vertelde dat een stroombandtraining de enige manier is om dit hardnekkige probleem aan te pakken. Dat voelde voor mij niet goed. Ik ben toen op zoek gegaan naar een therapeut met een beloningsgerichte aanpak waar ik me beter bij voelde.”

Het gaat hier om een hond die in het verleden al een kat heeft gegrepen en zwaar verwond heeft. Als hij een terrier in huis heeft is de kans groot dat dit zelfbelonend is en dus inderdaad een hardnekkig probleem is dat gisteren al opgelost zou moeten worden.

Je kan werken met verschillende methodes zoals de hond afleiden met iets leuk om zich niet meer in te laten met het slecht gedrag. Afgezien van de praktische kant, maakt dit de veronderstelling dat honden dom zijn, en dat zijn ze niet.
Een hond kan zelf wel uitmaken wat meer belonend is voor hem, wat u er ook van denkt. Als een kat achternazitten meer fun betekent dan een stukje kaas of een chuckit ball, kan u beter maar iets zoeken dat nog meer fun is dan een kat achternazitten. Tenzij u natuurlijk graag met een kat op zak loopt, is een e-collar waarschijnlijk de betere optie om dit te trainen.
Al heb ik natuurlijk respect voor ieder zijn mening en kan een positieve aanpak bij sommige honden wel degelijk helpen.

Maar laat ons nu stellen dat de exacte zelfde resultaten kunnen bereikt worden door positieve training in 6 maanden versus een e-collar training van maximaal 2 weken in het voorbeeld van de kat. Dan kan u zich nog steeds de vraag stellen of u het leven van uw hond of kat op het spel wil zetten voor die extra periode van 5 maanden. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden waarbij de hond de kat ernstig verwond of omgekeerd. De grootste beloning in mijn inziens is dat uw hond of kat nog steeds leeft of alle ledematen nog intact zijn

8 apr

Een E-collar gebruiken om probleemgedrag te stoppen, of toch een positieve training?