Gedragstherapie voor honden

Gedragstherapie voor honden

Nog steeds ondervinden veel hondeneigenaren problemen met het gedrag van hun hond. Hoewel ze al het mogelijke wat binnen bereik ligt geprobeerd hebben, lijkt niets een positief resultaat te brengen.

Na intensieve trainingen, goedbedoelde adviezen en cursussen vertoont de hond nog steeds afwijkend gedrag. Dit is op den duur niet alleen onaangenaam voor de eigenaar, maar zeker ook voor de hond zelf.

In dat geval is het goed om na te denken over gerichte gedragstherapie voor honden. Deze therapie wordt op maat gemaakt en is daardoor bewezen effectief.

Daarbij maakt het natuurlijk niet uit welke gedragsproblemen de hond vertoont. Op deze manier kun ook jij straks genieten van een goed getrainde hond die perfect onder appèl staat.

Wanneer gedragstherapie voor honden inzetten?

Gedragstherapie voor honden kan breed toegepast worden. In alle gevallen gaat het om gedragsproblemen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Hierbij kun je denken aan de onderstaande situaties:

  • angst en agressie naar andere honden/mensen
  • ongehoorzaamheid in vrijheid
  • trekken aan de lijn
  • onzindelijkheid
  • ongewenst gedrag zoals b.v blaffen, bijten, etc

Natuurlijk zijn er nog veel meer ongewenste gedragingen op te noemen die veelvuldig voorkomen bij honden. Een slecht luisterende hond zorgt zowel bij het dier zelf als bij de eigenaar voor frustratie, onbegrip en stress. Dit resulteert vaak in een ongelukkig dier dat niet gehoorzaam is en geen of weinig respect toont voor zijn of haar baas.

Kennis en consequentie

Om deze problemen op te kunnen lossen, moet je als eigenaar stevig in je schoenen staan en de nodige consequentie kunnen hanteren. Daarnaast is kennis van zaken natuurlijk ook belangrijk. Want, een training of correctie welke op de verkeerde manier uitgevoerd wordt, maakt in deze gevallen meer kapot dan dat het goed doet.

Tijd

Ook moet je zelf over de tijd kunnen beschikken om dagelijks intensief bezig te kunnen zijn met je hond. In veel gevallen is dit gewoonweg niet mogelijk. Hierbij kun je denken aan de dagelijkse werkzaamheden, of de verplichtingen die je baan met zich meeneemt.

Een goede gedragstherapie voor honden kenmerkt zich dan ook door een intensieve training. De oefeningen die daarmee gepaard gaan moeten gedurende de training constant herhaald worden. Dit neemt behoorlijk wat tijd in beslag die je als hondeneigenaar vaak niet bezit.

Veel voorkomende gedragsproblemen bij honden

We hebben ze hierboven al kort beschreven. Als het om de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden gaat, heb je hier als eigenaar vaak dagelijks mee te maken.

Logisch, want de meeste problemen uiten zich tijdens de normale dagelijkse handelingen. Hierbij kun je denken aan uitlaten aan de riem of in vrijheid, het ontmoeten van andere mensen en honden én het gehoorzamen binnenshuis. Ook onzindelijkheid mag hierbij niet vergeten worden.

Zo kan het zijn dat jouw hond tijdens het uitlaten bijt of agressief is naar andere honden, zonder dat hier een directe aanleiding voor is. Ook trekken aan de riem, het vastpakken van de riem of het niet aan “de voet” willen lopen is een grote ergernis die dagelijks terugkeert.

Ongewenst gedrag kan ook overmatig blaffen zijn. Hetzij naar andere honden, maar ook het zonder reden constant blaffen op het eigen terrein is een veelvoorkomend probleem bij honden.

Ook het gehoorzamen en het opvolgen van commando’s kan in veel gevallen voor problemen zorgen. Zo kan het zijn dat jouw hond jouw commando in zijn geheel niet opvolgt, of dat deze zich af laat leiden door de omgeving.

Ongehoorzaamheid is niet alleen heel vervelend voor de eigenaar, maar kan de hond ook in gevaarlijke situaties brengen. Denk maar eens aan het oversteken van een drukke straat bijvoorbeeld.

Onzindelijkheid valt ook onder ongewenst gedrag bij honden. Zo krijgen pups hun zindelijkheidstraining al op jonge leeftijd, maar in sommige gevallen blijkt dat niet voldoende.

Ook volwassen honden kunnen onzindelijk zijn. Vaak heeft dit een onderliggende reden, en heeft dit niet zozeer te maken met het feit dat de behoefte niet opgehouden kan worden. Ook onzindelijkheid valt daarom onder ongewenst en afwijkend gedrag bij honden.

Interne gedragstherapie en programmas

Om welke vorm van ongewenst gedrag bij honden het ook gaat, een intensieve en interne gedragstherapie biedt uitkomst. Deze bootcamp wordt speciaal voor de hond op maat gemaakt. De trainingen worden één op één gegeven. Dat wil zeggen dat de hond door een vaste en erkende hondentrainer begeleid wordt.

Aan de hand van een maatwerk trainingsschema wordt het dier meerdere uren per dag intensief getraind. Daardoor krijgt de trainer een goed inzicht in de gedragsproblemen van de hond én de oorzaak daarvan.

Door het constant repeteren en herhalen van de nieuw aangeleerde structuur, kan het gedrag van de hond effectief veranderd worden. Deze gedragstherapie voor honden zorgt dus ook op de lange termijn voor blijvende resultaten. Nadat jouw hond intern is getraind, mag je het volgende verwachten:

  • gehoorzaam aan commando’s met en zonder leiband
  • focus en “aan de voet” lopen zowel aangelijnd als in vrijheid
  • wachten voor deuren/drempels, etc.
  • afgeleerd ongewenst gedrag zoals bijten, blaffen etc.

Interne gedragstherapie voor honden is een compleet trainingsprogramma. De hond verblijft 21 dagen intern bij een erkende hondentrainer.

In deze tijd wordt de hond volgens een op maat gemaakt trainingsschema getraind, leert deze te gehoorzamen aan commando’s en wordt ongewenst gedrag afgeleerd. Tijdens de gedragstherapie wordt je op de hoogte gesteld van de vorderingen door middel van foto’s en video’s.

Als eigenaar ontvang je na afloop van de interne training een aantal privélessen. Zo ben je altijd verzekerd van een uitstekende begeleiding, ook na de training.

Telefonische evaluatie boeken

Als je ook problemen ondervindt met het gedrag van jouw hond, neem dan contact met ons op voor een telefonische evaluatie. Door onze ruime ervaring in het vak kunnen we je altijd voorzien van een bruikbaar advies of een uitleg over het gedrag van jouw hond. Dat geeft je als eigenaar direct meer inzicht.

Boek jouw telefonische evaluatie eenvoudig online en zet de eerste stap naar een correct gehoorzame, blije, vrije én gelukkige hond!

gedragstherapie honden