Kan Een Teletac Brandwonden Veroorzaken?

Kan Een Teletac Brandwonden Veroorzaken?

De hardnekkstige mythe die er bestaat over een teletac is dat ze brandwonden kunnen veroorzaken. Het is zo dat de milliamperes van de teletac simpelweg nooit genoeg warmte kunnen produceren om weefselschade op te lopen. Kijkt u hieronder voor een vergelijking.

Natuurlijk circuleren er foto’s op internet waarop wel degelijk te zien is dat de teletac of blafbanden schade hebben aangericht aan de hond. Laten we dus eens kijken naar het echte probleem wat kan voorkomen wat mensen onterecht als een ‘brandwonde’ bestempelen.

teletac

Er zijn twee oorzaken:

  • De teletac wordt niet correct gedragen. Hij kan te los zitten waardoor hij gemakkelijk rond het hoofd van de hond draait of verticaal wanneer de hond zijn hoofd zakt waardoor de wrijving schade veroorzaakt.
  • Hij kan ook te strak zitten waardoor de contactpunten de bloedsomloop zullen beperken wat voor schade zorgt op het onderliggend weefsel.

De meest voorkomende reden waarom er zoveel schade wordt aangericht komt door het niet respecteren van de draagtijd (8 a 10u op een dag). De foto’s die op internet circuleren komt omdat de halsband te lang gedragen werd. Dit gaat niet over uren of dagen maar meestal over weken en maanden.

We praten dus over verwaarlozing waar de blafbanden zelden of nooit worden afgenomen voor jaren. Hetzelfde zien we met kettingen, slipbanden of een stuk touw waarbij mensen geen aandacht hebben voor het losser maken van de halsband wanneer de hond ouder wordt.

9 apr

Kan Een Teletac Brandwonden Veroorzaken?