Worden er bij een trainingshalsband altijd lage stimulaties gebruikt?

Worden er bij een trainingshalsband altijd lage stimulaties gebruikt?

Neen, de halsband wordt niet altijd op lage stimulaties gebuikt. Het is belangrijk om te weten dat iedereen een verschillende gevoeligheid heeft. Zo heb ik een hond die gaat zwemmen zelfs als het water ijskoud is terwijl mijn andere hond er zelf nog niet aan denkt om in de buurt te komen. Dit is ook zo bij een ecollar.

Vooraleer een training start wordt de elektronische halsband eerst op de eigenaar zelf getest zodat zij voelen over wat het eigenlijk gaat. Wij stellen vast dat sommige mensen het al voelen op niveau 5, anderen gaan tot niveau 40 vooraleer ze voor de eerste keer iets voelen. Net zoals mensen heb je ook harde en zachte honden. Terriers bijvoorbeeld zijn zeer gevoelig voor de stimulatie en hun werkniveau is zo laag dat de gemiddelde mens dit nooit kan voelen. De oertypes zoals huskies en Malamutes werken meestal iets hoger.

Een ander belangrijk punt is dat het werkniveau (het voelen van een prikkel) wordt bepaald zonder afleidingen. Wanneer er op nieuwe plaatsen wordt getraind of wanneer de hond zeer opgewonden of geïnteresseerd is in een afleiding zal hij het werkniveau niet eens voelen en moet het dus verhoogd worden. Net zoals ik rustig met u praat op een kantoor maar luider zal moeten spreken in een discotheek. We gebruiken altijd het niveau wat nodig is om de aandacht van de hond te vragen.

Meestal zijn de niveaus zo laag dat honden ze in de realiteit gemakkelijk kunnen negeren. Al zal dit niet het geval zijn omdat u uw hond zo zal trainen dat hij de indruk heeft dat u controle heeft over zijn acties, ook als op langere afstanden.

8 apr

Worden er bij een trainingshalsband altijd lage stimulaties gebruikt?