Dierenarts: Hond kan in regio amper los en raakt daardoor zijn energie niet kwijt

Dierenarts: Hond kan in regio amper los en raakt daardoor zijn energie niet kwijt

Er zijn veel te weinig losloopgebieden in deze regio. Dat zorgt voor veel gefrustreerde, blaffende honden en ruziënde baasjes, zegt hondengedragsdeskundige en dierenarts Margit Bossard. Kynologenclub Gorinchem sluit zich aan bij de kritiek.

De hond moet in deze regio vrijwel overal aan de lijn, zegt Bossard. Met alle gevolgen van dien: de hond kan niet vrij rondrennen en kan niet al zijn energie kwijt. Daardoor raakt hij gefrustreerd en kan hij agressief gedrag vertonen richting andere honden en mensen.

Bossard komt veel voorbeelden van ‘onhandelbare’ en ‘agressieve’ honden tegen in haar praktijk in Asperen. Het aantal incidenten met honden zal afnemen, als honden vaker van de lijn mogen, zegt ze. In de gemeente Lingewaal, toch een enorm gebied, ken ik geen officiële uitrenplaatsen. Honden mogen wel los bij het strandje in Heukelum, alleen ’s zomers niet en dat begrijp ik ook wel.

Volgens Bossard, die in Asperen woont en werkt, herkennen veel hondenbezitters haar klacht. Zij gaan juist in de polder wonen omdat ze daar de ruimte hebben, óók voor hun dieren. Er moet hier toch een plaats te realiseren zijn waar honden vrij kunnen rennen.

Een loslopende hond is aan het einde van de dag moe en voldaan en blaft dus minder.


Margit Bossard:
Als gedragstherapeut ziet ze dat beesten die niet vrij mogen lopen, steeds minder sociaal vaardig zijn. ,,Een hond die los van de lijn loopt, kan weglopen, wegkijken of zich klein maken als hij de andere hond spannend vindt. De kans dat een confrontatie dan uit de hand loopt is minimaal.

En er is nog een voordeel, zegt ze. Honden los van de lijn zijn aan het einde van de dag moe en vallen voldaan in slaap. Dat betekent ook minder overlast van geblaf in woonwijken.

Haar pleidooi wordt ondersteund door de Kynologenclub Gorinchem. Volgens voorzitter Jan Bouter speelt het gebrek aan losloopplekken ook in Gorinchem en Leerdam. In landelijke gebieden horen we dat mensen de hond alsnog los laten lopen, op rustige stukken en dat hier nauwelijks op wordt gehandhaafd omdat er geen problemen zijn.

Loslopende honden zijn volgens hem over het algemeen gezonder, omdat ze meer bewegen. Net als bij mensen is dat heel belangrijk. Als honden agressief worden, is dat volgens hem óók te wijten aan slechte opvoeding.

Overigens is er in de regio wel een losloopgebied in het Lingebos. Maar veel hondenbezitters klagen dat dit veel te klein is. Dierenarts Bossard rijdt zelf geregeld naar de Hondswaard bij Vuren om haar twee Beagle-kruisingen uit te laten.

Officieel ook geen losloopgebied. Terwijl het daar wel héél geschikt voor is, bepleit ze. Veel hondenbezitters riskeren er geregeld een boete door de hond daar te laten rennen. Ik heb het er ook voor over.

Bron: ad.nl

18 jun

Dierenarts: Hond kan in regio amper los en raakt daardoor zijn energie niet kwijt