Wat elk hondenbaasje zou moeten weten over de opvoeding en training van hun hond
Dag hondenbaasje,
Wij zijn Kenneth & Jana van Motico hondentraining (of is het mensentraining?🤔)
Het eerste wat je over ons moet weten is dat wij geen 'hondentherapeuten' zijn. Sterker nog... wij hebben een hekel aan die stempel en krijgen de kriebels als mensen ons zo aanspreken. Tegenwoordig kan je de straten leggen met allerlei deskundigen, maar als je hun advies volgt, ben je jaren kwijt. Het leven is al kort, dus dit wensen we je niet toe.
Maar...Hondenbaasjes in de praktijk helpen om hun honden succesvol te integreren in hun dagelijks leven en dit uitleggen in mensentaal... Dat kunnen we als de beste!
De kans is groot dat je hier terecht bent gekomen omdat je hulp zoekt bij de opvoeding of training van jouw hond.
Dan hebben we goed nieuws voor jou. Stop maar met zoeken en laat ons jou verder helpen, want...
Hoe weten we dat zo zeker? Laten we meteen 'to the point' komen.
Kijk, wij doen ongeveer een:
1300 telefoongesprekken per jaar.
30-50 e-mails/Whatsappjes/Sms'jes per dag.
Tientallen persoonlijke evaluaties per maand op onze trainingslocatie.
In al die tijd hebben we een lijst gemaakt van alle problemen, doelstellingen en frustraties van onze (potentiële) klanten. Niet iedereen heeft dit formuliertje ingevuld, toch hebben we al duizenden reacties verzameld.
Waarom vertellen we je dit? Niet om te stoefen... maar om je duidelijk te maken dat we dit 100% leven! Dag in dag uit en al jaren aan een stuk!
Heel romantisch... Maar dan zouden we je blaasjes wijsmaken. Da's goed voor de 'commerce', maar niet hoe wij het zien in de praktijk. Althans niet bij ons.
Begrijp ons niet verkeerd...
Natuurlijk is elke mens en hond uniek. Sterker nog, uniciteit is het kenmerk van ALLE levende wezens op aarde en misschien ook wel in het universum, wie weet?
Maar...Er is niets uniek aan jouw probleem!Veel mensen hebben namelijk exact dezelfde problemen. Je hoeft je nergens over te schamen of schuldig te voelen.
We zeggen dit omdat hondenbaasjes ons vaak vertellen dat ze zich schamen omdat hun hond een bepaald probleemgedrag vertoont. Ze praten zichzelf dan allerlei verwijten en excuses aan en menen dat ze tekortgeschoten zijn als hondenbaasje.
Hoewel we zeker niet ontkennen dat baasjes een belangrijke factor zijn, zijn er nog vele andere zaken die meespelen waar ze helemaal niets aan kunnen doen. Zelfs de puppy die met alle liefde perfect 'volgens het boekje' werd opgevoed, kan in de puberteit nog in een klein monster veranderen.
Nadat we ze gerust stellen, hoor je de opluchting in hun stem en zijn ze ons dankbaar omdat we ze niets 'kwalijk' nemen. Waarom zouden we dat in godsnaam doen?
"Wie zonder zonde is werpe de eerste steen", zei Jezus. Niemand is perfect en de ene hond is de andere niet.
Stop met jezelf op te vreten en lach, want...
Een probleem is geen probleem als er een oplossing voor bestaat. Alle problemen en frustraties zijn simpelweg een kans om te groeien.
Bekijk even deze grafiek;
Dit is het resultaat van de duizenden reacties die we geanalyseerd hebben.
Zo kwamen we erachter dat we gedurende al die jaren steeds worden gecontacteerd voor dezelfde dingen. Je zou kunnen zeggen dat hondentraining eigenlijk pure statistiek is.
Sterker nog, je kan zelfs voor elk ras de uitdagingen voorspellen.
Het werd ons ook duidelijk dat klanten steeds tegen dezelfde dingen aanlopen. Zo werken ze de probleemsituatie zelf in de hand of kunnen deze moeilijk doorbreken.
Dit is goed nieuws, want als de uitdagingen hetzelfde zijn, is de oplossing dat vaak ook.
Enkele uitdagingen waar hondenbaasje tegenaan lopen...
Op wandeling trekt mijn hond mij steeds vooruit. Het is meer trekken en sleuren dan wandelen.
Ik heb geen controle over mijn hond in het bijzijn van andere honden of wanneer we op ander terrein zijn.
Ik kan mijn hond thuis niet alleen laten zonder dat hij blaft, jankt of spullen stuk bijt.
Ik heb niet genoeg kracht om mijn hond onder controle te houden.
Ik durf mijn hond niet vrij te laten rondlopen omdat ik bang ben dat hij niet terugkomt als ik hem roep.
Mijn hond blijft niet liggen wanneer ik dat wil.
Ik heb geen aangename relatie met mijn hond. Ik moet hem constant in het oog houden en me boos maken.
Mijn hond blijft niet rustig in de tuin wanneer er mensen of honden passeren op straat.
Ik ben vaak bang dat hij joggers, bromfietsers, fietsers of andere dieren gaat najagen.
Ik vind het jammer dat ik mijn hond nergens mee naartoe kan nemen en hij steeds thuis moet blijven.
Mijn hond springt naar iedereen die hij ziet, vooral vreemde mensen en (kleine) kinderen.
Mijn familie en vrienden durven niet meer op bezoek komen. De deurbel maakt mijn hond al wild.
Tijdens de wandeling valt hij uit naar alles dat beweegt.
Mijn hond wordt onhandelbaar bij het zien van andere honden of mensen.
Mijn hond gromt naar iedereen die te dichtbij komt.
Mijn hond bijt als hij gefrustreerd is.
Mijn hond is asociaal en verdraagt geen honden in zijn buurt.
Ik ben bang om te gaan wandelen omdat ik niet kan voorspellen wat er gaat gebeuren.
Mijn hond luistert alleen naar mijn partner, maar naar de andere gezinsleden luistert hij niet.
En nog zoveel andere problemen... maar dan was deze lijst nog langer 😄.
Vervolgens hebben we verschillende methodes en technieken getest om hondenbaasjes snel en effectief te helpen in de praktijk.
Als hondentrainers zijn we graag op de hoogte van de nieuwste technieken en inzichten.
Ikzelf (Kenneth) ben mijn opleiding gedragstherapeut in België gestart, maar kwam er al snel achter dat deze technieken niet zo goed werken bij moeilijkere honden. Daarom heb ik me verder gespecialiseerd in Canada waar ik me verdiept heb in de rehabilitatie van angst en agressie.
Ondertussen zitten we al vele jaren in het vak en kunnen we zeggen dat we de meeste trainingen wel gevolgd, gekocht of bekeken hebben.
We hebben ze niet alleen bekeken, maar ook uitvoerig getest op onze klanten en honden in training, dus we weten wat werkt en wat niet.
Veel baasjes worstelen met een bepaald probleem en gaan ten rade bij Google, allerlei Facebookgroepen en internetfora of bij "Jeaninne" die ooit eens een cursus over honden op de avondschool heeft gevolgd.
Ze krijgen dan goedbedoelde adviezen die mooi klinken in theorie, maar voor veel honden niet zullen werken.
Zelfs klanten die professionele hulp van gedrags- therapeuten, experts, deskundigen,... inroepen zijn vaak teleurgesteld omdat het advies dat ze krijgen heel theoretisch is. Zij hebben veel kennis, maar weinig praktijkervaring in het trainen van verschillende types honden en probleemgedrag.
Onze inzichten daarentegen werken zelfs bij de moeilijkste honden waarbij hondenbaasjes de hoop al hadden opgegeven.
Het is een intensieve training waarin je voor een bepaalde periode consequent, strikt bent en alles uit de kast haalt om jouw hond te trainen en duidelijkheid te geven. Met de focus op praktische gehoorzaamheid die je in het dagelijks leven zal gebruiken.
Bij de honden worden er bepaalde privileges of vrijheden (waarvan wij uit ervaring 100% weten, dat ze voor problemen kunnen zorgen), beperkt.
Ook bij de hondenbaasjes wordt er gevraagd om veranderingen in hun dagdagelijkse door te voeren die mogelijk kunnen bijdragen tot de problemen.
Je kan het bootcamp principe vergelijken met een "Corona"' lockdown waarin onze verplaatsingen, vrijheden en privileges ook voor een korte tijd beperkt worden. Naarmate de situatie stabiel wordt, krijgen we deze geleidelijk aan terug.
De juiste informatie zorgt voor transformatie. Klanten willen de situatie wel oplossen, maar zijn overweldigd door alle verschillende adviezen en nemen daarom geen actie. Deze intensieve aanpak is grondig en pakt de onderliggende kern van het probleem aan.
Beproefde inzichten
Je moet niet twijfelen of deze aanpak wel zal werken voor jouw hond of situatie. We hebben dit al zo vaak gedaan, dus je kan erop vertrouwen dat dit zal werken. De vraag is alleen: Ben jij bereid om het toe te passen?
Motiverend
Veel klanten stopten bij andere trainers omdat ze geen vooruitgang boekten. Door deze technieken toe te passen zie je heel snel vooruitgang wat motiveert om verder te trainen.
Dit is Jack na het toepassen van de bootcamp methode...
Wat gaat jou dit kosten?
Al jaren hebben we een fysiek trainingsprogramma waarin we met baasjes actief aan de slag gaan om ze te begeleiden in onze training.
Het is een uitgebreid en intensief programma waarin oa. levenslange opvolging zit. We bieden dit aan in de vorm van een interne training of een lessenpakket.
De investering hiervoor varieert tussen de 650 euro en 2500 euro.
Het is nu voor het eerst dat we naast dit fysiek trainingsprogramma ook een online training aanbieden simpelweg omdat we maar twee paar handen hebben en niet iedereen kunnen helpen. We hebben vaak een lange wachttermijn alvorens klanten bij ons kunnen starten.
De 70/30% regel die wij toepassen tijdens de wandelingen.
...
Waarop wacht je? Nu is het moment...
Onze honden maken een groot deel uit van ons leven, maar ze zijn jammer genoeg maar kort bij ons. Ze hebben gemiddeld 10 zomers, 10 lentes, 10 herfsten en 10 winters, dus de korte tijd die ze bij ons zijn, moeten we maximaal benutten. Daarom nodigen wij jou graag uit voor onze "structuurbooster voor hondenbaasjes". Een training die er gekomen is na het spreken van duizenden hondenbaasjes en het trainen van talloze honden met diverse uitdagingen. Het is een training die de manier waarop jouw hond naar jou kijkt (of de manier waarop jij naar de hond kijkt) compleet zal veranderen. Zodat jij het ultieme hondenbaasje wordt. Kijk, het laatste wat we willen is met valse beloftes komen. We beloven dan ook geen magische oplossing. We beloven jou niet dat al jouw problemen na het kopen van deze training opgelost zullen zijn. We beloven om al onze kennis te delen die wij doorheen de jaren hebben vergaard en waarvan we weten dat ze zorgen voor grote veranderingen.
Misschien is jouw hond een engeltje in huis en denk je dat het probleem buitenshuis zit...Misschien denk je dat je een goede relatie hebt met jouw hond...Misschien denk je dat jouw hond zich op deze manier gedraagt door een naar verleden... Dat is mogelijk, maar daar kunnen we niet met zekerheid op verder bouwen. De enige zekerheid voor hondenbaasjes, dat is natuurlijk de structuurbooster van Motico 😉.
€ 50,-
SPOEDCURSUS VOOR HONDENBAASJES
Dit is een online training die je een duidelijk kijk geeft op de dingen die we toepassen tijdens de "bootcamp methode".
Tijdens deze training ontvang je onze inzichten via video die je thuis kan toepassen en een ongelofelijke verandering zullen teweegbrengen.
Op het einde van de training geven we een live vraag en antwoord sessie waarin we al jouw vragen beantwoorden.
De training is op eigen tempo te volgen en je hebt altijd toegang tot de inhoud.
[...]Het gaat echt ongelofelijk goed. Het is waanzin welke andere vriend dat wij hebben terug gekregen.
De rust in huis is zo ongelofelijk terug gekeerd, we zijn er echt gelukkig mee.
[...]
Het lijkt vanzelfsprekend omdat natuurlijk niet goedkoop is maar we zijn echt heel erg dankbaar naar jullie. De laatste maanden stond het wenen ons haast dagelijks nader dan het lachen als het over James ging. Zeker i.v.m. zijn gedrag binnenshuis.
Nu kan ik rustig thuis komen, kunnen we wat rustig praten terwijl James bij ons ligt of zit op zijn bed.
De kinderen kunnen hem even knuffelen zonder dat hij tot tegen het plafond gaat
We zijn super enthousiast over jullie, nog meer dan mijn woorden kunnen uitdrukken!
Wesley
Jax, Doberman
Hey! Het gaat al veeeel beter met wandelen. Hij loopt al netjes aan de voet, is geen enkele keer meer voor me geweest en heeft hele goed aandacht.
In de wijk gaat dit super goed, zojuist bij een iets drukkere weg geweest met af en toe een auto, en dit ging eigenlijk ook al heel goed.
Hij begrijpt eigenlijk al perfect waar hij moet lopen. Ook het draaien, gaat mss nog 1 op de 5 keer ‘fout’, waar hij net te laat is, maar daarna herpakt hij zich meteen weer en let hij extra goed op :).
Volgende week op verlof ga ik gewoon zo veel mogelijk oefen momentjes zoeken :)
Freek
Cailin, Labrador
Cailin is in haar element hier in Ierland.
Ik ben erg blij en enthousiast over jullie training . Zij luistert voorbeeldig en het is een plezier om met haar te wandelen.
Een riem is eigenlijk nÃet meer nodig. Dat was vroeger wel anders!!