Wat is een E-collar of elektronische halsband

Wat is een E-collar?

Een E-collar (Electronic collar of Elektronische halsband) is een halsband dat een vibratie, elektrische stimulatie of geluid stuurt naar de hond met behulp van een afstandsbediening, door een gebruiker/trainer bedient. Het heeft 2 of meerdere contactpunten en stimuleert enkel de plaats waar de E-collar contact heeft.

De e-collar of teletac is een geavanceerd hulpmiddel dat wordt gebruikt in moderne hondentraining waardoor we met een enorme precisie en zonder harde technieken te moeten gebruiken de honden snel en betrouwbaar kunnen trainen omdat heel efficiënt zijn in de communicatie (vanop afstand). Ze hebben ook nog vele andere voordelen.

Dit is ook de reden waarom het gebruikt wordt in de training van honden die presteren op topniveau zoals bij de politie of het leger. Wil je graag een betrouwbare hond die niet enkel opgevoed kan worden met snoep, speelgoed en zonnestralen? Dan is dit hét hulpmiddel om de klus geklaard te krijgen.

Wij noemen de ecollar een “Freedom leash” omdat het véél verder reikt dan een leiband waardoor je kan genieten van ontspannen wandelingen zonder de beperking van een lijn én je hebt de zekerheid hebt dat je hond gaat reageren bij het loslopen en zo zichzelf, andere dieren en mensen niet in gevaar zal brengen

Je hoort soms slechte verhalen over de elektronische halsband omdat dit jammer genoeg door veel mensen verkeerd gebruikt wordt.

De eerste E-collars die uitgevonden zijn in de jaren ’60 hadden ook maar enkele standen met té grote verschillen in intensiteit tussen die standen (nog steeds vergelijkbaar met sommige goedkope “internet” modellen).

Zoals alle technologie, zijn ook de stroombanden in de loop der jaren enorm geëvolueerd. Alleen moet je zien dat je dan wel altijd een goede kwalitatieve ecollar kopen. Ik heb een blog geschreven over de kenmerken van een goede ecollar.

De manier van trainen is ook veranderd, de eerste E-collars werden gebruikt om krachtig te corrigeren en te straffen. Nu worden e-collars vooral gebruikt als communicatiemiddel om bepaalde instructies te bekrachtigen, daarom niet specifiek op een hoge intensiteit.

Heb je interesse maar wil je dit op de juiste manier doen? We hebben verschillende programma’s voorzien om je hierin te begeleiden

6 nov

Wat is een E-collar?