Wat doe ik als er een loslopende hond op mij toe komt gelopen?
Wat doe ik als er een loslopende hond op mij komt afgelopen?
Het is een vraag die we regelmatig krijgen van klanten met honden die problemen hebben met agressie of een uitvallende hond of er gewoon een bloedhekel aan hebben.
Wij vinden loslopen ook belangrijk omdat het veel voordelen heeft, maar willen dit altijd veilig doen zonder andere mensen of dieren in de problemen te brengen.
Het is de reden waarom wij specialiseren in een ultieme gehoorzaamheid tijdens het loslopen door middel van een e-collar.
Loslopende honden die niet onder controle staan zijn gevaarlijk
Jammer genoeg zijn er ook heel veel mensen die hun honden wel loslaten zonder enige vorm van controle. Er kunnen zoveel gevaarlijke situaties voorvallen waarin de hond zijn instinct achterna gaat en je de controle verliest met alle gevolgen van dien.
Ze leven vaak in een utopie door te denken dat hun honden altijd gaan luisteren voor hun lieve ogen. Ze denken er niet aan wat de gevolgen kunnen zijn voor andere mensen en dieren én ook voor hun eigen hond tot wanneer het te laat is. Dan pas gaan ze actie ondernemen.
Behoor jij tot de groep mensen die denken dat honden ongevraagd naar elke hond of mens mogen toelopen om ‘goedendag’ te zeggen in elke situatie? Dan heb je het mis.
Er is een reden waarom de andere hond aan de leiband hangt. Misschien is hij agressief? Angstig?
12 tips die je helpen om te gaan wanneer een loslopende hond op jou komt toegelopen
Als jouw hond ook zijn ruimte nodig heeft, deel ik deze 12 tips wat jij als baasje kan doen tegen een loslopende hond die naar jouw hond komt toegerend.
1) Als je weet dat er gebieden zijn waar mensen de honden regelmatig los laten, dan kan je simpelweg deze plaatsen gaan vermijden.
2) Begin zeker niet hard weg te rennen. Dit kan er voor zorgen dat het jachtinstinct van de aanstormende hond wordt aangewakkerd en kan de situatie verergeren.
3) Wees kalm en hou je hond ook kalm door de andere kant uit te wandelen. Opwinding door te blaffen of grommen kan ervoor zorgen dat de andere hond ook gestimuleerd wordt om hetzelfde te doen. Gebruik kalmerende signalen zoals wegkijken, geeuwen of tongelen om de situatie te ontmijnen.
4) Als je een partner hebt die met je mee kan wandelen, is dat altijd een goed idee. Het is gewoon leuk om samen een wandeling te maken én de andere persoon kan de hond vasthouden zodat jij de loslopende hond tegen kan houden.
5) Zorg voor afleiding. Je kan hoge beloningen meenemen zoals snoep of piepend speelgoed die je voor een eurootje koopt in ‘den action’. Wanneer de hond naar jou komt toegelopen, laat je het speeltje eens piepen en je gooit het weg, hetzelfde met beloningen die je kan rondstrooien. De meeste honden zullen interesse tonen voor het speelgoed of beloningen (Dit is wel geen goede strategie om altijd toe te passen omdat je de andere hond zal leren dat vreemde mensen altijd iets goed opleveren.)
6) Vaak zie ik mensen met kleinere honden die ze dan opheffen en in de armen nemen. Dit kan een goede tactiek zijn, maar vergeet niet dat het ook gevaarlijk kan zijn. Deze beweging kan ervoor zorgen dat de prooiagressie van de andere hond wordt geactiveerd. Wanneer je dit doet kan je best je rug draaien zodat de andere hond deze beweging niet ziet.
7) Kijk of er rondom jou een fysieke barrière is waar je je hond in veiligheid kan brengen. Misschien is er een hekken of omheining in de buurt waar je snel naartoe kan gaan? Misschien kan je op een auto of pickup truck springen? Als je een klein hondje hebt kan je die vlug even in een container of een vuilbak steken.
8) Deze tip is niet altijd ongevaarlijk maar wel effectief. Je kan een grote paraplu meenemen die je open kan klappen wanneer de hond nadert. Je kan ook een wandelstok of zweepje meenemen tijdens de wandeling die je gebruikt om de andere hond te intimideren door op de grond of in de lucht te slaan. Doe dit met de juiste energie.
9) Je kan ook een spuitbus met gecompresseerde lucht zoals de ‘pet corrector’ meenemen of een ‘voetbal toeter’ om de andere hond af te schrikken. Het is wel belangrijk om je hond eerst zelf aan deze prikkels gewoon te maken zodat je eigen hond er niet bang van is.
10) Vertrouw er niet op dat de eigenaar van de loslopende hond zal ingrijpen. Het is mijn ervaring dat deze mensen soms geen besef hebben van de gevolgen en begrijpen niet dat andere honden niet vriendelijk kunnen zijn. Praat met de eigenaar en maak hen bewust van de risico’s.
11) Omdat de aangelijnde hond de ruimte niet heeft om de situatie te vermijden zal hij daardoor misschien gaan uitvallen, grommen of blaffen om de ‘bedreiging’ weg te houden. Je kan ook de hond van de leiband klikken wanneer er een hond komt aangestormd en (meestal) zal je zien dat er niks gebeurd omdat de hond dan meer ruimte kan creeeren. Als jouw hond wordt aangevallen aan de leiband door een andere hond kan dit ervoor zorgen dat er later reactiviteit wordt ontwikkeld.
12) Geef onze website www.motico.be door zodat wij de honden kunnen trainen op het veilig en gecontroleerd loslopen
Ken je iemand die deze tips kan gebruiken? Deel gerust!