Interne hondenschool Nobel, Golden Retriever

Hondentraining Golden Retriever voor trekken aan de leiband, niet luisteren bij het loslopen.

"[...]Marc hield er 2 gebroken pinken aan over die hij had opgelopen toen Nobel aangelijnd zijn plots zeer forse sprongkracht gebruikte om een voorbijkomend konijn of kat achterna te hollen." 

Volg ons op sociale media:

training golden retriever
Onze driejarige Golden Retriever Nobel (Nature of Gold) stamt af van twee jachtlijn Golden Retrievers. Super lieve hond zonder enig probleem binnenshuis. Als we er evenwel mee gingen wandelen in een prikkelrijke omgeving zoals stad en bos kon dat onmogelijk onaangelijnd. Zelfs aangelijnd was het geen sinecure : Marc hield er 2 gebroken pinken aan over die hij had opgelopen toen Nobel aangelijnd zijn plots zeer forse sprongkracht gebruikte om een voorbijkomend konijn of kat achterna te hollen.

Zelfs aangelijnd met een gentle leader slaagde Nobel er in zich van ons los te trekken. Onze zoon van 13 werd door Nobel in de Brugse vesten getrokken omdat die een zwemmende eend achterna wilde. Loslopen kon wel onaangelijnd langs het strand in Zeebrugge omdat daar een ver zicht was en Nobel tenslotte toch altijd terugkeerde.

Langs het strand in Zeebrugge heb ik één keer op een zomeravond voor gehad dat hij zo ver in zee een meeuw achterna zwom dat hij helemaal buiten mijn gezichtsveld verdween. Door de goodwill van de meeuw die na een hele poos toch weer landinwaarts vloog, zwom Nobel gelukkig terug naar het strand waar ik stond.

In Damme leerde ik Mario kennen de baas van Tambo een Rhodesian Ridgeback. Mario had Tambo laten opleiden door Motico met de ecollar. Tambo’s gehoorzaamheid was aanstekelijk.

Thuisgekomen heb ik internet geraadpleegd en Motico opgezocht. Ik had niet veel moeite om Marc met zijn gebroken pink te overtuigen om toch eens ons licht op te steken bij Motico. Een paar weken later zijn we van Brugge naar Heusden Zolder gereden voor een afspraak met Kenneth en Jana. In een uurtje tijd evalueerde Kenneth onze Nobel en onze problemen en kregen we de uitleg over de e-colar. Aangezien Brugge – Heusden Zolder een lange afstand is, werd besloten Nobel op kamp te sturen. Kenneth besliste dat hij voor de training van Nobel een periode van om en bij de 2 weken zou nodig hebben.

Kenneth bracht 2 weken later zelf onze hond terug naar Brugge en gans het gezin kreeg les en uitleg tijdens een fikse wandeling. Het resultaat was verbluffend. Ondanks alle prikkels kon Nobel zeer goed zijn aandacht houden bij de persoon die hem uitliet en vertoonde hij geen wegloopgedrag meer. Het viel ook op dat Nobel het met Kenneth erg naar zijn zin had en een goede band had opgebouwd.

De eerste dagen na zijn terugkomst was het in feite Nobel die ons het gebruik van zijn ecollar verder aanleerde. Een correctie was zelden nodig. Sedert de ecollar is de leiband zo goed als achterwege gebleven en worden de bevelen : volg voet, zit voet, vrij enz bijzonder goed gevolgd. Op wandel hebben we gewoon een andere hond : daar waar hij vroeger totaal zijn zinnen verloor als hij een kat of konijn of andere prikkel tegenkwam, blijft hij nu zijn aandacht bij ons houden.

Hij ziet de prikkel nog wel maar aarzelt en kijkt ons dan eerst even aan om te zien of het kan of niet. Meestal komt hij dan bij een eenvoudig ‘volg voet’ terug. Het is uiterst zelden dat we nog een lichte correctie moeten geven met de e collar. Als het al eens nodig is, blijkt de trilfunctie zelfs voldoende. Het wandelen met Nobel zowel in bos als stad, om het even waar, is nu zowel voor hond als baas een echt plezier.


Nadine

Deel dit verhaal: