Blafband

Blafband

Een blafband gebruiken, een goed idee of niet?

Als ik een aanvraag krijg voor een consultatie voor kleine hondjes weet ik meestal hoe laat het is. De kans is groot dat het overmatig blaft. Woef woef.

Ik wil het niet hebben over het feit dat de kleinere honden soms probleemgedrag vertonen omdat ze meestal niet de structuur, uitdaging en discipline krijgen omdat het… kleine hondjes zijn en soms als baby’s behandeld worden in haute couture kleding, maar ik wil het vooral hebben over het gebruik van een blafband tijdens gedragstherapie.

Sommige mensen zullen absoluut tegen het gebruik van een blafband zijn en vinden het mishandeling, andere mensen zien het nut er wel van in en nog anderen hebben er geen mening over.

Gebruik ik soms een blafband in onze hondentraining? Jazeker. Gebruik ik altijd een blafband bij het blaffen? Neen.

Consult overmatig blaffen

Ik wil een consult met jullie delen waar ik een blafband heb ingezet om blaffen te stoppen. Ik wil jullie aantonen dat het allemaal niet zo zwart-wit is.

Vandaag had ik alweer een consultatie met een keeshondje die non-stop blaft. Irritant is nog zacht uitgedrukt.

De eigenaar en hond wonen in een appartementsgebouw waar de hond een pain in the ass is. Blaffen, blaffen, blaffen op alles wat beweegt, op alles wat hij hoort en ook gewoon voor aandacht. Dit is een gedrag dat hij doorheen de tijd gewoon heeft aangeleerd.

Toen ik vroeg wat ze zoal geprobeerd heeft om het blaffen te stoppen vertelde ze mij dat ze wanneer de hond blaft, STIL roept en dan beloont wanneer hij stil is.

Kan dit werken voor sommige honden? Misschien wel. Op voorwaarde dat de eigenaar altijd thuis is want de hond zal dan -als het al lukt- gewoon niet meer blaffen in je aanwezigheid maar wel als je weg bent.

Maar hoe ga je dit dan oplossen als je als baasje alle dagen gaat werken en je hond ondertussen de boel bij elkaar blaft?

Politie over de vloer voor overmatig blaffen

Ondertussen had de eigenaresse de wijkagent al een paar keer over de vloer gekregen wegens klachten van de buren en ze twijfelde eraan om de hond te plaatsen. Dat zou heel hard zijn aangezien het voor de rest zo een fijne hond is, alleen dat blaffen.

Ze heeft ten einde raad dan de hulp ingeroepen van een gedragstherapeut. Toen ik haar vroeg wat hij dan gezegd of voorgesteld had om het probleem op te lossen zei ze: Hij zei iets over lichaamstaal en gedrag en de staart ofzo maar niks concreet om dat blaffen tegen te gaan. Dit is net het probleem dat moet opgelost worden.

Nu begrijp ik dat niet elke therapeut een blafband wil aanraden en eerst dingen op de positieve manier wil benaderen. Zo ben ik ook.

Wat kan je doen voordat je een blafband koopt?

Een consult bestaat uit twee sessies en in de eerste sessie gaf ik een aantal tips mee waar ze EERST aan kan werken. Vb:

  • Voeding: Geen commerciele brok geven met kleurstoffen, smaakstoffen, lokstoffen, granen en suikers die slecht zijn voor hem en waar het lichaam niks aan heeft en onrustig kunnen van worden.

  • Mentaal en fysiek uitdagen. Hondenkom in de vuilbak gooien en het eten gebruiken als mentale uitdaging zoals het in een snuffelmat gooien.

  • Bench training. Leer je hond een veilig plekje aan waar ze zich kunnen terugtrekken zodat ze niet altijd de ganse omgeving moeten scannen. Steek hem er ook in als je thuis bent. Zo associeert hij de bench niet altijd met ‘weggaan’.

  • Af en toe weg gaan: Af en toe eens naar de brievenbus te gaan of naar buiten te gaan en dan weer terug te komen als hij stil is. Je kan dat best opbouwen. Vb. 1minuut, 3 minuten, 5 minuten etc etc

  • Geen drama maken bij het vertrekken en terugkomen. Gewoon negeren.

  • Kauwbeen: Het kauwen op benen zorgt ervoor dat endorfines worden vrijgegeven die een kalmerend effect hebben op honden. Geef dit ALLEEN als je weg gaat!

  • Beweging: Vooraleer te vertrekken naar het werk, eerst met de hond gaan wandelen en een gestructureerde wandeling doen waar de aandacht naar jou gaat en waar ze niet om de 2 meter gaan plassen. Dit is ook een mentale oefening. Na 20 minuten kan de beloning zijn dat ze even mogen loslopen of snuffelen. Gewoon hond mogen zijn.

Ik ga jullie de gedetailleerde informatie en andere punten besparen, maar dit zijn een handvol dingen die je steeds kan toepassen.

Een blafband als correctiemiddel

Toch wist ik bij de eerste keer dat deze tips niet genoeg zouden zijn en deze hond een simpele wel getimede correctie nodig had om het blaffen te stoppen. En met een correctie bedoel ik een relevante correctie. Een correctie in mijn ogen is er één als het gedrag daarmee stopt, anders is het pesten en dat komt de relatie nooit ten goede. Een blafband is voor het blaffen dan een heel goede oplossing waar je kan spelen met de intensiteit.

En ja, 2 weken later belde ze mij terug op dat het probleem nog steeds niet was opgelost. Toen ik ter plaatse kwam had ze echt haar uiterste best gedaan om de tips in de praktijk te brengen.

Introductie van de blafband

Op dat moment hebben we een blafbandje geïntroduceerd en meteen te werk gegaan. Toen we naar buiten gingen begon de hond te blaffen en werd onmiddellijk gecorrigeerd en toen werd het ineens stil. Ook bij het lawaai van het binnenkomen begon de hond normaal non-stop te blaffen maar dit was nu ook compleet verdwenen. Al wat deze hond nodig had was één correctie voor het blaffen om duidelijk te maken dat dit niet gewenst is.

Twee dagen later kreeg ik volgend mailtje:

hey!! Lukske is al heel wat vooruit gegaan op 2 dagen, als ik vertrek blaft hij niet meer. Ik denk dat ik de Blafband niet lang ga nodig hebben , 1000 x dank!! Ook bedankt voor u tijd en voor de moeite om naar duffel te komen! Merci merci Ik zal binnenkort nog eens iets laten weten hoe het verder verloopt.. Maar tot nu toe gaat het al heel goed!”

Dus is een blafband dus altijd zo slecht? Ik vind van niet. De hond heeft er geen trauma’s aan overgehouden en weet nu dat na 3 keer blaffen hij best stopt. Ook de relatie met het baasje zal vanaf nu gewoon beter worden, de buren zullen blij zijn EN lukske moet niet geplaatst worden. Eind goed, al goed.

Blafband kopen? Laat je informeren.

Nu ben ik zeker geen voorstander om blafbanden zomaar aan te raden want de banden die je online of in de winkel kan kopen zijn ROMMEL. Ga altijd eerst ten rade bij een trainer die zich daarin specialiseert zoals wij.

Je kan met ons een telefonisch gesprek in boeken om meer te vertellen over jouw hond en situatie en of een blafband voor jou ook een goede oplossing is voor je dit gaat kopen in de winkel.