7 redenen om wél een ecollar of teletac te gebruiken

7 redenen om wél een ecollar of teletac te gebruiken

Af en toe heb ik potentiële klanten die nog wat terughoudend zijn wanneer ik een ecollar ter sprake breng.

Zij denken dat een ecollar pijnlijke schokken geeft. Ze zijn zich niet bewust dat de moderne teletac een geavanceerde technologie heeft waarbij honden al op zeer lage stimulaties kunnen reageren.

Ook de manier waarop we een ecollar aanleren gebeurd niet meer zoals vroeger. Vandaag de dag gaan we die stimulatie steeds gaan koppelen aan een beloning.

In deze blog heb ik een aantal fabels en feiten op een rijtje gezet.

Als ik onze klanten de stimulatie van de teletac laat voelen, zijn ze meestal verbaasd dat het zo weinig voorstelt en zien algauw de vele voordelen ervan in.

Ik wil natuurlijk niemand verplichten om het te gebruiken, maar ik wil toch enkele redenen geven waarom het tot één van mijn favoriete hulpmiddelen behoort.

Voordeel 1: Een teletac is draadloos

Ja, het lijkt vanzelfspreken maar het is wel enorm handig.

De reden waarom ik me in de teletac gespecialiseerd heb, kwam door mijn persoonlijke hond. Vooral tijdens het loslopen en in huis had ik een betere controle nodig over haar.

Ik heb namelijk een Amerikaanse Stafford die, zoals wel vaker voorkomt bij het ras, het minder goed kon vinden met andere honden. Ze reageerde dan ook nogal fel wanneer ze een andere hond zag en daar ging ze onmiddellijk achteraan.

 Veel kon ik op dat moment niet meer doen.

Door een E-collar te gebruiken had ik een betere controle over haar en kon ik haar vanop afstand fysiek aanraken. Zo kon ik in eender welke situatie sneller ingrijpen en haar (en mezelf) uit de problemen houden.

Kan jij je een situatie inbeelden bij jezelf waar het ook handig zou zijn om meer controle te krijgen als ze los zijn? Misschien heb je een hond die het moeilijk heeft met dieren zoals schapen, paarden of katten en wil je er toch zeker van zijn dat je steeds de controle kan bewaren in deze situaties.

Door een teletac te gebruiken krijg je een hond die overal rond kan crossen en zo meer energie kunnen verbranden zonder dat ze andere mensen of dieren in gevaar brengen.

Voordeel 2: Teletac kan véél zachter gebruikt worden dan andere hulpmiddelen.

Ja, dat lees je goed. Het voordeel van een ecollar is dat je de stimulatie heel precies kan instellen naargelang het karakter van de hond en/of de afleidingen. We moeten niet roepen, trekken of sleuren en we kunnen zonder harde technieken te gebruiken de hond toch negatief motiveren.

De stimulatie van de ecollar zelf kan ook geen enkele fysieke schade veroorzaken bij de honden. Dat is bij veel andere hulpmiddelen zoals gentle leaders, slipkettingen, anti-trektuigjes of gewone halsbanden niet het geval.

  1. Ten eerste: Je kan deze correcties moeilijk doseren. Je zal steeds te hard of te zacht corrigeren wanneer de hond bijvoorbeeld trekt aan de leiband.
  2. Ten tweede: Door de vele correcties die je geeft met de leiband zal dit na verloop voor schade aan de hals of keel (trachea) zorgen.

Vergelijking ecollar en gentle leader bij uitvallende hond

In het eerste filmpje zie je een bekende ‘enkel positieve’ trainer die tegen de teletac is, maar wel gebruik maakt van een gentle leader én muilband (beide negatief). Merk op dat deze positieve trainer zelf geen gebruik maakt van beloningen en geen controle heeft over de hond. Door de vele bruuske bewegingen die ze maakt aan de leiband zal voor schade zorgen.

In het tweede filmpje ben ik met Jana aan het werk om een uitvallende Mechelse Herder te trainen. Ik zorg voor afleiding door mijn hond te laten blaffen maar ik wil dat de Mechelaar naar mij kijkt, als hij dit niet doe voeg ik een lichte stimulatie toe om zijn focus te breken. Wanneer hij terug naar mij kijkt ga ik hem belonen.

We gebruiken dus zowel beloningen én negatieve motivatie van de ecollar en leiband om de aandacht terug naar ons te brengen. Omdat we intensiteit véél makkelijker kunnen instellen om de aandacht terug naar ons te brengen kunnen we veel positiever trainen. Zie jij wanneer ik de stimulatie toevoeg?

Voordeel 3: Snellere resultaten

Er worden veel boeken geschreven en lezingen gegeven over het trainen van honden, maar in essentie doet een hond dingen voor twee redenen:

  • Ze willen leuke dingen krijgen en hun situatie verbeteren -> Het gedrag zal toenemen
  • Ze willen vervelende dingen vermijden -> Het gedrag zal afnemen.

We gebruiken de teletac in een modern trainingsplan van positieve en negatieve motivatie (lees: corrigeren en belonen). Omdat de hond heel snel begrijpt wat er verwacht wordt, boeken onze klanten heel snel vooruitgang en zien dramatische resultaten na een paar sessies.

Ik kan ervoor zorgen dat ze hun hond binnen 1 week veilig en gecontroleerd kunnen laten loslopen of doorheen andere moeilijk uitdagingen loodsen, dat is iets wat zonder elektronische training niet mogelijk is en vaak maanden tot jaren training vergt. De modale mens is geen hondentrainer en heeft de luxe niet om elke dag meerdere uren training in de hond te investeren.

Het resultaat is ook nooit 100% betrouwbaar omdat er veel situaties zijn waar de afleiding (vb. konijn, bezoek) groter is dan de beloning. Zeker bij de moeilijkere rassen is het belangrijk om betrouwbare honden te trainen.

Voordeel 4: Een ecollar is niet (altijd) persoonlijk.

Er wordt wel eens gezegd dat een teletac slecht is voor de relatie. Dit is zeker niet het geval, integendeel, het is vooral de leiband die zorgt voor de meeste frustraties tussen hond en baasje.

Telkens wanneer je een correctie geeft aan de leiband, is dit persoonlijk. Telkens wanneer je op de hond roept als hij iets verkeerd doet, is dit persoonlijk. Na verloop van tijd zal dit net zorgen voor een slechte relatie.

Met een teletac kunnen we een relevante correctie geven die niet aan ons wordt gekoppeld.

Als je onze drie sleutels hebt bekeken weet je dat het belangrijk is om een goede timing te hebben wanneer een gedrag zich voordoet.

  • Als het een goed gedrag is wil je dat de consequentie (beloning) binnen de één seconde komt.
  • Als het een slecht gedrag is wil je dat de consequentie (correctie) ook binnen de één seconde komt.

Soms willen we deze consequenties aan ons koppelen soms willen we deze consequenties niet aan ons koppelen, maar moeten ze geloven dat het hun gedrag is dat de consequentie veroorzaakt. We gebruiken dus geen commando’s.

Aan ons gekoppeld

Stel, jouw hond gaat ineens achter achter een kat aan en je roept hem terug. De hond luistert niet naar jouw commando en dan kan je binnen de één seconde een correctie gaan toevoegen. In deze situatie wil je net dat de hond weet dat de correctie van jou komt wegens het niet opvolgen van het ‘hier’ commando.

Niet aan ons gekoppeld

Stel, je staat in jouw keuken en je kijkt door het raam. Ineens zie je jouw hond putten graven in de tuin of bloemen kapot maken. Je loopt naar buiten en roept ‘ELABA, STOP DAARMEE!”. Op dat moment zal de hond het niet mogen graven koppelen aan jouw aanwezigheid. Vanaf de moment dat jij weg bent zal jouw hond nog steeds putten graven omdat hij denkt dat de consequentie alleen van jou komt.

Een ecollar maakt de dingen véél makkelijker voor onze klanten. We kunnen zonder iets te zeggen een (lichte) stimulatie geven wanneer je ziet dat de hond graaft. Hij zal leren dat het graven zorgt voor iets vervelend en het niet aan jou koppelen. Hetzelfde geldt voor veel andere dingen zoals op de ramen springen, op de zetel liggen als je weg bent, opspringen, eten van de grond nemen, poep opeten, onder omheiningen lopen, in de vuilnisbakken zitten, eten stelen, noem maar op.

Voordeel 5: Een ecollar is consistent.

Een teletac heeft geen last van goede en slechte dagen. Het is een signaal dat elke dag hetzelfde blijft, onafhankelijk van wie de hond hanteert. Het vervangt de fysieke kracht die nodig is om een hond te hanteren en we kunnen veel beter moeilijke afleidingen afbreken.

Hierdoor kan het door iedereen in het gezin gebruikt worden en is het een oplossing voor mensen met een sterke of vinnige honden of de fysieke kracht niet hebben zoals oudere mensen of mensen met een beperking.

Niet zelden komt het ook voor dat de hond enkel luistert bij de man omdat hij over het algemeen veel sterker is dan een vrouw en de correcties ook sterker zijn. Ook voor vrouwen en kinderen is het dus een manier om toch zeggenschap te krijgen.

Dit is ook de reden waarom onze interne trainingen zo succesvol zijn. We trainen de hond op een bepaald signaal en dat signaal blijft ook hetzelfde als we de hond teruggeven aan de baasjes waardoor ze dezelfde consequenties kunnen blijven toepassen.

Voordeel 6: Een ecollar geeft gemoedsrust & zelfvertrouwen.

“Hoelang zal ik de ecollar moeten gebruiken?” Het is een vraag die ik regelmatig krijg van klanten die een training bij ons starten. Ze willen natuurlijk de ecollar zo snel mogelijk afbouwen. Wanneer de training is afgerond en ik de baasjes een paar maanden opnieuw spreek, is er geen enkele klant die wil afzien van de ecollar.

Dit komt omdat de technieken voor een elektronische halsband gemakkelijker te bereiken zijn voor de gemiddelde persoon die GEEN hondentrainer is.

Ze hebben altijd een houvast en de zekerheid dat hun honden in alle (gevaarlijke) situaties zal gehoorzamen. Dat geeft rust en zelfvertrouwen, wat ook de honden natuurlijk niet ontgaat.

Door het snelle resultaat bij afleidingen vinden onze klanten het echt leuk om naar de groepslessen te komen die doorgaan op locaties zoals de stad. Ze zien de lessen niet meer als een soort verplichting maar eerder als een tof uitstapje. Ze willen ook steeds meer leren en gaan niet meer zoals vroeger honden uit de weg, integendeel, ze zijn meer gemotiveerd om de uitdagingen op te zoeken en erop te trainen.

Een les in Hasselt met uitvallende honden. Niemand had gedacht dat dit ooit terug mogelijk zou zijn.

Voordeel 7: Minder frustraties en voldane honden.

Omdat de resultaten sneller en gemakkelijker te bereiken zijn daalt de frustratie bij onze klanten. Het duurt geen maanden meer tot wanneer er zichtbare resultaten zijn. Integendeel, mensen zien reeds verschil na één sessie wat hoop en motivatie geeft om de uitdagingen verder aan te gaan. Er geven minder mensen op en we voorkomen op die manier dat mensen hun honden herplaatsen of naar een asiel brengen of jaren afzien van de problemen met hun hond.

Veel honden die wij trainen werden vroeger veel thuis gelaten en kwamen niet veel verder dan de tuin omdat ze buitenshuis voor veel problemen zorgden. Dit is begrijpelijk. Omdat de honden zo goed getraind zijn en goed luisteren in alle situaties zien we dat onze klanten hun honden meer meenemen op toffe uitstapjes. Op die manier wordt de hond meer betrokken bij het gezin en worden ze fysiek en mentaal veel meer uitgedaagd.

Interesse in een ecollar training? Wij kunnen helpen.

Als je meer wil weten over de elektronische halsband kan je meer artikelen lezen in onze blog sectie of je kan mijn webinar volgen over het gebruik van de elektronische halsband.

Liever aan de slag met een training? We bieden enkele programma’s aan die je begeleiden om de ecollar op een positieve manier aan te leren. Je zal er geen spijt van hebben. Contacteer ons voor een gratis adviesgesprek.