De utopie van "dwangvrije" hondentuigjes

De utopie van

Dwangvrije of Positieve Anti-trektuigjes, ze bestaan niet!

Ik hoop dat ik niemand in het harnas jaag maar als jouw hondentrainer je een anti-trek tuigje heeft verkocht onder het mom van ‘dwang vrij’, dan heb je naast een hond in een tuig ook een kat in een zak gekocht.

Dwang vrije of positieve anti-trek tuigjes zijn een utopie, wat ze jou ook willen laten geloven.

Onthou dat deze anti-trek tuigjes alleen werken omdat ze pijn en ongemak veroorzaken bij het trekken of de bewegingsvrijheid van jouw hond beperken.

Hoe werken anti-trek tuigjes?

  • Ze corrigeren de honden vanuit een irritatie op een zenuwbaan.
  • Ze leggen druk op schoudergewrichten,
  • Ze brengen je hond uit evenwicht
  • Er zijn tuigjes met fijne koordjes die de oksels schuren met geïrriteerde oksels tot gevolg.
  • Op de markt zijn er ook tuigjes die bijvoorbeeld de voor-en achterpoten wat blokkeren.

Ik zeg niet dat ze allemaal dierenonvriendelijk zijn,  maar het stoort me dat ze worden verkocht als ‘dwangvrij’ waar ik toch mijn bedenkingen bij heb. Ze werken net zoals veel hulpmiddelen met een correctie die vervelend is op het moment wanneer de hond trekt.

Wat ze eigenlijk bedoelen met ‘positief’ is de straf die wordt toegevoegd bij het trekken.

Misleidende reclame van anti-trektuigjes

We worden voorgelogen door de vele misleidende reclames zoals ‘de freedom no-pull harness’ die toch wel lachwekkend zijn.

De ironie van deze ‘freedom tuigjes’ is dat ze dus nét gemaakt zijn om de vrijheid van jouw hond te beperken en het zijn niet meer dan frappante leugens.

Ze zijn allesbehalve natuurlijk voor de honden en staan lijnrecht tegenover onze visie om honden net meer vrijheid te geven.

Problemen met anti-trek tuigjes

Veel mensen gebruiken de anti-trek tuigjes ook niet als een trainingsmiddel maar gebruiken het voor elke dagdagelijkse wandeling met hun hond. Wanneer de hond niet beloond wordt voor het netjes wandelen zal de hond na jaren ook niets leren.

Ze zijn vaak ingewikkeld om aan te doen, het is moeilijk om de bovenkant, onderkant of zijkant van elkaar te onderscheiden en worden bijgevolg op de verkeerde manier aangedaan.

De juiste pasmaat vinden is ook een hele onderneming waardoor ze voor de hond vaak te klein of te groot zijn en zo hun effect verliezen.

Verder zijn ze niet ideaal voor sterke honden of honden met gedragsproblemen zoals agressie of reactiviteit omdat je geen enkele controle hebt over de hond.

Onderzoeken naar anti-trek tuiges

Onderzoek (Dr. Zinc) heeft ook aangetoond dat er nog een aantal gezondheidsproblemen voorkomen bij honden en puppies die deze tuigjes gebruiken.

Tijdens een loopanalyse merkten ze bijvoorbeeld op dat honden met een anti-trek tuig met een clip aan de voorkant minder gewicht op hun voorpoten zetten dan dat ze normaal doen, zelfs al was er geen leiband aan het harnas vastgemaakt. Wanneer de leiband wel gekoppeld was, werd het verschil nog veel groter.

In ALLE gevallen veranderde het gangwerk van de hond (manier waarop de hond loopt) wanneer ze het harnas aan hadden.

Deze harnassen zitten bovenop de biceps en de supraspinatus pezen. Twee van de meest geblesseerde structuren in de voorpoten van honden, voornamelijk bij honden die veel aan sport doen.

Men beweert dat de druk die dit soort harnas uitoefent op de voorpoten van de hond in een activiteit waarbij de hond geacht wordt haar voorpoten te verlengen (d.w.z. joggen, wandelen), geen goed idee is.

Wat met gewone harnassen?

De welgekende K9 harnassen vormen weliswaar geen risico’s op letsels voor de honden maar het grootste probleem is hier dat het harnas wordt bevestigd aan de rugspieren.

Hierdoor krijgt de hond nog meer kracht om te trekken, zeker omdat ze een tegenovergestelde reflex hebben, wanneer jij trekt, trekken zij nog meer. Daarom dat een harnas de perfecte tool om honden net harder te laten trekken zoals de sledehonden of krachthonden dat doen.

Voor kleinere honden kom je met een harnas misschien wel goed weg, maar voor sterke honden met minder sterke baasjes die veilig willen wandelen kunnen deze harnassen levensgevaarlijk zijn als de hond met volle overtuiging beslist dat ze ergens naartoe willen. We hebben al vaak gezien en gehoord dat sterke honden hun baasje gewoon over straat meesleuren.

Deze meneer in onderstaand filmpje kan er van meespreken:

Schade door hulpmiddelen, ook harnassen

Zoals elk hulpmiddel is het bij harnassen of tuigjes ook niet de bedoeling om ze gedurende lange tijd aan te laten of te strak aan te spannen. Ze kunnen zo huidschade veroorzaken of zelfs in de huid meegroeien en zo lelijke wonden veroorzaken. Kijk eens een paar voorbeelden op deze foto. Waarom hoor ik hier nooit iemand over roepen?

harnassennadelen

Waarschijnlijk krijg ik nu ook reacties van mensen wiens honden wél gebaat zijn bij harnassen waardoor ze nu rustig met hun honden kunnen gaan wandelen. En als het voor jullie werkt, TOP!

Maar dat is net het moraal van het verhaal.

Iedereen gebruikt een hulpmiddel waarbij hij zich goed voelt en dat werkt bij hun eigen hond.

Ik heb klanten die wandelen met een prikband, ecollar, sliplijn en ja, zelf met een harnas. Omdat het voor die hond het juiste hulpmiddel is en we de afweging gemaakt hebben van alle voor-en nadelen. Elke hond is anders, elke visie is anders. Zo ook de hulpmiddelen.

Hieronder nog een vergelijking. Wat is hier de echte freedom collar? Mijn hond boven met ecollar of de hond beneden met het ‘The Freedom No Pull Harness’

Hulp nodig voor het trekken aan de leiband? Wij kunnen helpen.

Honden netjes aan de leiband leren wandelen is voor ons dagelijkse kost. Bekijk onze programma’s of contacteer ons voor een afspraak