Een E-collar kopen, waar moet je op letten?

Een E-collar kopen, waar moet je op letten?

Wil je graag een E-collar of teletac kopen?

Wij zijn eerlijk gezegd geen voorstanders van de vrije verkoop van de teletac zonder een goede handleiding of training. Zij zouden alleen verkocht mogen worden door professionals of aan eigenaren die effectief moeite doen om zich erin te verdiepen.

Verkopen zonder vragen te stellen of zonder begeleiding is geen goed idee. Helaas spreken wij elke week mensen die de teletac of ecollar op een foute manier gebruiken. De eenvoudige handleiding van de leveranciers alleen is vaak niet voldoende, als ze al gelezen worden.

Stel jezelf de vraag, voor welk gedrag ga ik de teletac gebruiken en welk stappenplan ga ik hiervoor volgen? De meeste mensen die ik spreek hebben hier op voorhand niet over nagedacht. Als je deze vraag niet kan beantwoorden zou ik je willen vragen om contact op te nemen met een trainer of onderzoek te doen alvorens een ecollar te kopen.

Ik neem aan dat je wel degelijk weet waar je met bezig bent en je voldoende onderzoek hebt gedaan of momenteel onderzoek aan het doen bent naar een kwalitatieve teletac.

Dit zijn de punten waar je rekening met moet houden bij het kopen van een ecollar of teletac.

1) Waar ga je de teletac kopen?

Loop niet naar de dichtsbijzijnde bekende dierenwinkel om daar impulsief een teletac aan te schaffen. Ik heb nog geen enkele grote dierenwinkel gezien die kwalitatief materiaal verkoopt. Ze werken meestal met merken die wij als hondenprofessional NOOIT zouden gebruiken. Dat heeft enkele redenen die we verder zullen bespreken. Ga langs bij een gespecialiseerde winkel of webshop waar je advies kunt vragen.

Laat je ook niet verleiden door Chinese rommel die je kan vinden op allerlei websites zoals Alibaba.com of Aliexpress.com. Dit zijn teletacs die in de verste verte zeker niet voldoen aan de vereisten van een kwalitatieve teletac. Je kan ze vinden voor enkele dollars, maar je weet ook dat dit een no-go is. Vaak zijn ze zelf niet goedgekeurd voor Europa en hebben geen CE-markering.

Een elektronische halsband moet goed regelbaar zijn en heeft minstens 100 levels. Een band met 5 standen gooit u onmiddellijk in de vuilbak. Zelfs 15 standen is twijfelachtig. Het is de bedoeling dat we de intensiteit van de prikkel zo goed mogelijk kunnen instellen naargelang de gevoeligheid van de hond. Dit mag dus zeker nooit te hoog zijn!

2) Een teletac heeft veel verschillend standen.

Een teletac moet goed regelbaar zijn. Wij gebruiken een teletac met 100-127 verschillende niveaus. Een teletac met 5 standen gooi je best onmiddellijk in de vuilnisbak. Zelfs 15 standen is twijfelachtig. Het is de bedoeling dat we de intensiteit van de stimulatie zo goed mogelijk kunnen instellen naargelang de gevoeligheid van de hond en de afleiding. Dit mag dus zeker nooit te hoog zijn!

Een goede vuistregel is dat wanneer de stimulatie op niveau 1, 2 of zelfs 3 al pijnlijk aanvoelt, je waarschijnlijk geen goede teletac in huis hebt. Doe jouw hond een plezier en pleur het in de vuilnisbak.

3) Een teletac of ecollar met een verlicht LCD display is aangeraden.

Het is aangeraden dat de afstandsbediening van de elektronische halsband een verlicht LCD scherm heeft. Vroeger of later zal je in een situatie terechtkomen waar je het stimulatie level niet kan zien waardoor je te hoog of te laag zal stimuleren, bijvoorbeeld als het donker is.

Niet alleen in de afstandsbediening hebben wij graag verlichting, ook in de halsband zelf gebruiken wij een LED verlichting zodat je jouw hond ook ziet rondlopen wanneer het donker is. Hier zie je een (slechte) foto van de LED verlichting in mijn teletac (E-collar tech).

4) Koop een teletac die waterdicht is.

Als jouw hond zoals mijn honden zijn, gaan ze graag zwemmen. Ik vind het ook belangrijk om dan ook de controle te bewaren. Mijn honden houden ervan om ver te zwemmen en achter eendjes te zwemmen. Ik wil dus vanop afstand ook met hun kunnen communiceren of de aandacht terug naar mij brengen als ze hun zinnen op eenden hebben gezet. Ze houden niet alleen van zwemmen, maar ook van grote plassen waar ze naar hartelust in ravotten. Ook als ik ineens in een stortbui kom te zitten, wil ik nog steeds mijn ecollar kunnen gebruiken.

Let op: Als de teletac nat is geworden, bijvoorbeeld na het zwemmen, doe hem dan zo snel mogelijk uit als je thuis komt en laat de huid drogen!

5) Meerdere honden kunnen koppelen aan één teletac.

Ik heb zelf meerdere honden en ik krijg dan ook veel de vraag “Moet jij dan allemaal verschillende bakjes meenemen” ? Neen, natuurlijk niet. Ik ga meestal met 4 honden per keer gaan wandelen en dan heb ik één bediening voor de 4 honden. Op de afstandsbediening staan dan kleurcodes en elke kleur is gekoppeld aan een hond.

Op de meeste kwalitatieve ecollars kan je minstens 2 honden koppelen, dus als je nog twijfelt of je nog een tweede hond erbij wilt, is het aangeraden om hier op voorhand al aan te denken.

Op stap met mijn 4 honden:

6) Een teletac met een optie van vibratie en geluid.

Vibratie: Eventueel kan je opteren voor een vibratie functie. Ik wil wel opmerken dat deze vibratie niet altijd werkt daar op de meeste ecollars de vibratie niet kan worden ingesteld, waardoor de hond de vibratie totaal negeert of juist te aversief is. Geen van beide is nuttig in de training van honden. Wat je wel kan doen is afwisselend de stimulatie en vibratie gebruiken zodat je op verloop van tijd alleen de trilling kan gebruiken om je honden terug te roepen.

Er bestaan wel zogenaamde ‘vibration only’ teletacs waarin je de vibratie wél kan instellen. Ik heb dit zelf nog niet getest.

Geluid: Idem als de vibratie. Het geluid zelf zal in afleidingen of in de training van honden weinig nut hebben. Je kan er ook voor opteren om de stimulatie af te wisselen met geluid zodat je de hond na een tijdje het geluid associeert met de stimulatie.

7) Koop de juiste contactpunten voor jouw teletac!

Eigenlijk zou dit als eerste punt moeten staan. Als je een ecollar goed wil trainen en gebruik wil maken van negatieve bekrachtiging is het essentieel dat de teletac altijd consistent contact heeft met de huid, anders zal de ecollar vrij snel als aversief ervaren worden. Wees er dus zeker van dat de ecollar altijd juist goed zit, niet te los en niet te strak mét de juiste contactpunten. Vooral voor langharige honden, honden met een dikke vacht of honden met een gevoelige huid is dit zeer belangrijk.

8) Welke merken van teletac kan ik best gebruiken?

Ik zou me bij de betere merken houden van elektronische halsbanden. Dit zijn Garmin, E-collar Technologies, Dogtra & Martin Systems.

Wij zijn verdeler van E-collar Technologies en Dogtra, maar worden niet los verkocht, alleen met een trainingsprogramma. Deze training is ook online te volgen.

Graag een teletac of ecollar op een goede manier gebruiken? Wij kunnen helpen.

Wij specialiseren in elektronische training en kunnen jou zeker helpen in de training van jouw hond. Ik heb ook een webinar over het gebruik van de teletac waarin ik meer informatie geef over trainingstechnieken en voorbeelden bij mijn klanten.