Het probleem met 'vriendelijke' honden

Het probleem met 'vriendelijke' honden

Vriendelijke hond of onbeleefde hond?

Ik ben een hondentrainer en heb in mijn leven een heel aantal ‘vriendelijke honden’ ontmoet.

De meerderheid van deze ‘vriendelijke’ honden zijn in feite onbeleefd, hebben geen sociale vaardigheden en ze luisteren zelden naar hun baasje wanneer ze afgeleid of in driften zijn.

Als gevolg zijn er veel honden en baasjes die geterroriseerd worden door andere honden.

Honden spelen een grote rol in ons leven en het is jammer dat mensen eigenlijk niet zoveel van hun gedrag kennen.  Ze communiceren voornamelijk door lichaamstaal – staart, oren, ogen, houding, mond – en wij mensen begrijpen deze signalen niet of merken ze zelf niet op.

Honden laten kennismaken met elkaar aan de leiband?

Ik ben altijd verbaasd over het feit waarom mensen het nodig vinden om hun honden kennis te laten maken met een andere honden, met of zonder leiband.

Het is niet nodig. Meer zelf, wanneer je stopt met andere honden te begroeten zal je hond je misschien dankbaar zijn.

Niet alle honden vinden het leuk om elkaar te ontmoeten, groeten of met andere honden te spelen, zeker als het honden zijn die ze niet kennen.

Maak jij kennis met elke persoon die je tegenkomt terwijl je wandelt of winkelt?

Laat jij jouw kind naar iedereen toelopen die ze tegenkomen?

Redenen waarom je geen kennis moet maken aan de leiband

Er zijn veel redenen te bedenken waarom honden eigenlijk niet zomaar naar andere honden toe kunnen lopen. Misschien herstelt de hond van operatie, of misschien zijn ze gewond of hebben ze een slechte mentale of fysische conditie.

Ze kunnen intolerant zijn naar andere dieren, ze kunnen uitvallen aan de leiband, ze kunnen te oud zijn of misschien is de hond wel in training?

Deze honden hebben ruimte nodig en hebben het recht om in straten, bossen of parken te wandelen zonder in contact te komen met mensen of honden.

Toch worden ze opgejaagd, dag na dag, door vrolijke, goed bedoelende baasjes die erop staan om kennis te maken.

Waarom vallen honden uit?

Dus wat is een uitvallende hond precies? Een aangelijnde hond heeft meer kans om uit te vallen wanneer ze zich bedreigd voelen.

Honden die zich bedreigd voelen willen geen gevecht, maar ze laten wel weten aan de aankomende hond om weg te gaan.

Soms missen we deze signalen en door het gebrek aan sociale vaardigheden, van de aankomende hond begrijpt de hond de signalen niet, of ze respecteren ze niet en geven er niks om.

De aangelijnde hond kan ook gefrustreerd zijn wanneer ze andere honden zien. Gefrustreerde honden zijn extreem opgewonden en hun gedrag aan de leiband ziet er vaak agressief uit.

Een opgewonden ontmoeting kan heel snel slecht uitdraaien. Zo kan bijvoorbeeld het gepiep van een bange hond een aanvalsreactie uitlokken in de andere hond.

Wees proactief, wees de stem van jouw hond

Hondenbaasjes moeten wat meer proactief en bewust zijn van hun omgeving. Als een andere hond nadert, creeer een beetje ruimte, stap tussen de honden en doe bijvoorbeeld en zit-kijk oefening met oogcontact.

Jouw job is om kalm te blijven wanneer de andere hond voorbijkomt. Als een extra veiligheid kan je bijvoorbeeld een paraplu meenemen als een extra grens die je snel kan openen.

Voor baasjes met ‘vriendelijke’ honden, roep AUB jouw honden terug. Zeker als je bovenstaande signalen ziet van de andere dat duidelijk aangeeft dat ze geen behoefte hebben om in interactie te gaan.

Grootte doet er niet toe. Een kleine hond zal makkelijker wegkomen met slecht gedrag maar zal sneller gewond of zelf gedood worden. Een grotere, onbeleefde hond zal waarschijnlijk het incident veroorzaken.

Dus, de volgende keer dat je nog eens een hond ziet lopen met een baasje erachter die zegt ‘Het is ok, hij doet niks’, zeg dan deze drie simpele woorden ‘De mijne niet’.

Een vriendelijke hond die je graag wil trainen? Wij kunnen helpen.

We hebben ervaring met honderden vriendelijke honden en we helpen jou héél graag met de training van A-Z. Contacteer ons voor een afspraak