Giftig voor honden

Giftig voor honden

Vraag jij je ook wel eens af wat er nu allemaal giftig is voor je hond? De meeste mensen verwennen hun honden namelijk graag met allerlei lekker dingen. Wil je op veilig spelen en voorkomen dat je hond ergens ziek van wordt? Lees dan zeker dit artikel.

Wat is giftig voor honden?

We geven onze honden graag wat lekkers te eten, maar houden vaak geen rekening met het feit dat er enkele voedingsmiddelen zijn die helemaal niet geschikt zijn voor honden. Ze kunnen hier erg ziek van worden of in het slechte geval zelfs van sterven.

Denk je dat je hond wat verkeerd heeft opgegeten? Neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Steelt je hond wel eens graag dingen van het aanrecht, zit graag met zijn neus in de vuilbak of eet tijdens het wandelen allerlei zaken op. Wij kunnen je helpen om te voorkomen dat jou hond giftige dingen opeet. Contacteer ons!

Welke voedingsmiddelen zijn schadelijk?

 • Druiven en rozijnen
 • Chocolade
 • Uien en knoflook
 • Champignons/paddestoelen
 • Noten
 • Koffie en andere cafeïne-houdende dranken
 • Alcohol
 • Advocado’s
 • Rauwe aardappelen en spruiten
 • Rauw varkensvlees
 • Tomaten
 • Xylitol

We leggen je hieronder uit waarom deze producten best vermeden worden of zelfs helemaal niet gevoerd mogen worden.

Druiven en Rozijnen

Een hoeveelheid van 20 gram druiven per kilogram lichaamsgewicht wordt als giftig beschouwd. Bij rozijnen varieert dit tussen de 3 en 30 gram.

Let dus ook op met je krentebollen en koeken van bv. Sultana waar ook rozijnen in zitten. Het eten hiervan kan leiden tot nierfalen.

Chocolade

In chocolade zit theobromine. Deze stof is giftig voor honden. De giftigheid hangt af van de soort chocolade en de hoeveelheid die de hond heet gegeten.

Pure chocolade is gevaarlijker voor de hond dan melkchocolade. Witte chocolade bevat bijna geen theobromine en is dus ook niet gevaarlijk.

Heeft je hond daar bovenop ook nog eens een allergie voor chocolade dan kan een kleine hoeveelheid van 10 gram al fataal zijn.

Uien en knoflook

Uien en knoflook hebben effect op de rode bloedlichaampjes en kunnen bloedarmoede veroorzaken. Consumptie van 15g tot 30 g per kilogram lichaamsgewicht kan leiden tot dit verschijnsel.

Knoflook is minder schadelijk dan ui.

Ook familie van de ui zoals prei en bieslook zijn schadelijk zelfs als deze gekookt of gedroogd zijn.

Champignons/paddestoelen

Verschillende soorten champignons zijn giftig voor honden. De gevolgen hangen natuurlijk af van het type champignon dat gegeten wordt.

Mogelijke gevolgen zijn dat de hond in shock raakt met een dodelijke afloop tot gevolg.

Noten

Noten zijn niet goed voor honden omdat ze veel fosfor bevatten die nier- en blaasstenen veroorzaken.

Vooral macadamia noten kunnen invloed hebben op het spier- en zenuwstelsel.

Pindakaas kan, maar is vettig en kan diarree veroorzaken. Geef dus alleen met mate.

Cafeïne

Cafeïne of andere Cafeïne houdende drankjes zijn zeer gevaarlijk voor een hond. Het kan leiden tot een hartslag verhoging, ongecontroleerde trillingen, bloedingen of zelfs een hartstilstand.

Er is geen behandeling mogelijk tegen een overdosis. Pas dus ook op met rond slingerende theezakjes.

Alcohol

Net zoals bij mensen is bij honden alcohol slecht voor de lever en kan dit moeilijk worden afgebroken. Bij honden, en zeker bij kleine honden, is er een veel kleinere hoeveelheid nodig om schade aan te richten.

Een beetje alcohol kan leiden tot overgeven, diarree, problemen met coördinatie, moeilijk ademen en zelfs een coma.

 

Advocado’s

Zeer waarschijnlijk is de stof persine het giftige bestanddeel in avocado’s die giftig is voor dieren. Hierbij geldt dat het van de hond en de hoeveelheid die hij gegeten heeft afhangt of er vergiftiging optreed.

Mogelijke gevolgen kunnen zijn: ademnood, vochtophoping in de longen,buikholte of het hart en/of een ontsteking van de alvleesklier.

Rauwe aardappelen of spruiten

Spruiten en ongekookte aardappelen zijn giftig door de solanine die er in zit. Vooral de schil en de uitlopers zijn gevaarlijk.

Zowel mens als hond kunnen vergiftigd raken en schade aan de nieren en het centrale zenuwstelsel oplopen. Eenmaal gekookt zijn deze groenten niet schadelijk meer en blijft de stof achter in het water.

Rauw varkensvlees

Varkensvlees kan gevaarlijk zijn, het kan namelijk een virus bevatten, het virus van Aujeszky of pseudo rabies genoemd. Dit virus, dat onschadelijk is voor de mens, is wel zeer gevaarlijk voor de hond en kat.

Eens dat de hond besmet is en uiterlijke symptomen vertoont, verloopt de infectie altijd dodelijk binnen de drie dagen. Als je toch varkensvlees wil geven, kook of bak dit dan altijd goed door.

Tomaten

In onrijpe tomaten en tomatenplanten zit de giftige stof tomatine die in het groene gedeelte van de tomaat zit, dus in de stengel en de kroontjes.

Het is zowel voor mens en hond schadelijk en kan pijnlijke maagkrampen veroorzaken. De rode vrucht zelf is niet giftig.

Xylitol

De zoetstof xylitol wordt gebruikt in suikervrije producten zoals kauwgom, snoep, tandpasta en producten voor diabetici en zijn ook terug te vinden in light drankjes.

Bij honden kan het leiden tot een dodelijke daling van de bloedsuikerspiegel. De stof verhoogt de lichaamseigen insuline. Let dus op met suikervrij snoepgoed te laten rondslingeren waar je hond erbij kan.

Hoe kunnen wij jullie helpen?

Steelt je hond wel eens graag dingen van het aanrecht, zit graag met zijn neus in de vuilbak of eet tijdens het wandelen allerlei zaken op. Als hondentrainer kunnen wij je helpen om je hond te trainen een stevig “los” commando te kennen.  Zo kan je voorkomen dat jouw hond giftige dingen opeet.

Contacteer ons!