Voedsel wat giftig is voor honden

Wat is giftig voor honden?

Welke voeding is giftig voor honden? De meeste mensen geven hun hond graag lekkere dingen. Alleen moet u rekening houden dat niet alle voedingsmiddelen geschikt zijn voor een hond. Ze kunnen er ziek van worden of in het slechtste geval er zelfs van sterven… BEL ALTIJD ONMIDDELLIJK DE DIERENARTS/DIERENKLINIEK INDIEN UW HOND 1 VAN DEZE STOFFEN HEEFT INGENOMEN!!

13 nov

Wat is giftig voor honden?
gevaarlijke voedingsmiddelen druiven rozijnen giftig hond

Druiven & rozijnen

Een hoeveelheid vanaf 20 gram druiven per kg lichaamsgewicht wordt als giftig beschouwd. Bij rozijnen varieert dit tussen de 3 en 30 gram. Let dus ook op met krentebollen en koekjes zoals “Sultana” waar ook rozijnen in zitten. Het eten hiervan kan leiden tot nierfalen en uiteindelijk tot de dood.

chocolade giftig hond

Chocolade

n chocolade zit theobromine wat giftig is voor honden . De giftigheid hangt af van de soort en de ingenomen hoeveelheid chocolade. Pure chocolade is gevaarlijker voor de hond dan melkchocolade.Witte chocolade bevat bijna geen theobromine en is dus ook niet gevaarlijk. Voor een hond met een allergie voor chocolade kan een kleine hoeveelheid van 10 gram al fataal zijn.

onions giftig hond

Uien en knoflook

Deze hebben effect op de rode bloedlichamen en kunnen bloedarmoede veroorzaken. Consumptie van 15g tot 30 g per kg lichaamsgewicht kan leiden tot deze verschijnselen. Knoflook is minder schadelijk dan ui. Ook familie van de ui zoals prei en bieslook zijn schadelijk. Ook als deze gekookt of gedroogd zijn.

champignon giftig hond

Champignons/Paddestoelen

Verschillende soorten champignons zijn giftig voor honden, de gevolgen hangen af van het type champignon dat gegeten wordt. Mogelijke gevolgen zijn dat de hond in shock raakt met een dodelijke afloop tot gevolg.

macadamia giftig hond

Noten

Noten zijn niet goed voor honden omdat ze veel fosfor bevatten die nier- en blaasstenen veroorzaken. Vooral macadamia noten kunnen invloed hebben op het spier- en zenuwstelsel. Pindakaas kan, maar is vettig en kan diarree veroorzaken. Geef dus alleen met mate.

giftig voor honden

Cafeïne

Cafeine of andere caffeine houdende drankjes zijn zeer gevaarlijk voor een hond. Het kan leiden tot een hartslag verhoging, ongecontroleerde trillingen en bloedingen of zelfs een hartstilstand. Er is geen behandeling mogelijk tegen een overdosis. Pas dus ook op met rond slingerende theezakjes.

alcohol giftig hond

Alcohol

Net zoals bij mensen is bij honden alcohol slecht voor de lever en kan dit moeilijk worden afgebroken. Bij honden, en zeker bij kleine formaten, is er veel minder van nodig om schade aan te richten. Een beetje alcohol kan leiden tot overgeven, diarree, problemen met coördinatie, moeilijk ademen en zelfs een coma.

advocado giftig hondjes

Avocado

Zeer waarschijnlijk is de stof persine het giftige bestanddeel in avocado’s die giftig is voor dieren. Hierbij geldt dat het van de hond en de hoeveelheid die hij gegeten heeft afhangt of er vergiftiging optreed. Mogelijke gevolgen kunnen zijn: ademnood, vochtophoping in de longen, buikholte of het hart en/of een ontsteking van de alvleesklier.

aardappelen giftig voor hond

Rauwe aardappelen en spruiten

Spruiten en ongekookte aardappelen zijn giftig door de solanine die er in zit. Vooral de schil en de uitlopers zijn gevaarlijk. Zowel mens als hond kunnen een vergiftiging oplopen en brengen schade aan de nieren en het centrale zenuwstelsel. Eenmaal gekookt is het niet schadelijk meer en blijft de stof achter in het water.

rauw vlees giftig honden

Rauw varkensvlees

Varkensvlees kan gevaarlijk zijn, het kan namelijk een virus bevatten, het virus van Aujeszky of pseudo rabies genoemd. Dit virus, dat onschadelijk is voor de mens, is wel zeer gevaarlijk voor de hond en kat. Eens dat de hond besmet is en uiterlijke symptomen vertonen, verloopt de infectie altijd dodelijk, na maximaal drie dagen. Als u toch varkensvlees wil geven, kook of bak dit altijd goed door.

groene tomaten giftig hond

Tomaten

In onrijpe tomaten en tomatenplanten zit de giftige stof tomatine die in het groene gedeelte van de tomaat zit, dus in de stengel en de kroontjes.Het is zowel voor mens en hond schadelijk en kan pijnlijke maagkrampen veroorzaken. De rode vrucht zelf is niet giftig.

Xylitol giftig voor honden

Xylitol

De zoetstof xylitol wordt gebruikt in suikervrije producten zoals kauwgom, snoep, tandpasta en producten voor diabetici en zijn ook terug te vinden in light drankjes. Bij honden kan het leiden tot een dodelijke daling van de bloedsuikerspiegel. De stof verhoogt de lichaamseigen insuline. Let dus op met suikervrij snoepgoed ergens te laten liggen.