Een hond is voor het leven, niet voor even! Denk daarom goed na voor je een hond koopt! Met deze checklist zet je alvast een stap in de goede richting…
Welk ras kies je?
Denk goed na over een ras dat bij jou past en voldoet aan de verwachtingen van het gezin. Laat je niet misleiden door zijn leuk snoetje, maar doe hier goed onderzoek naar.
In onze praktijk kunnen we de gevallen niet meer tellen waarin hond én gezin een slechte match zijn, met alle gevolgen vandien. Elk ras heeft genetische kenmerken waar je weinig aan kunt veranderen en altijd rekening mee zult moeten houden.
Sommige rassen en lijnen hebben een hoog energieniveau en zijn nu eenmaal minder geschikt voor kinderen of om als gezinshond te houden.
Sarah, een lid van onze VZW heeft ook een artikel geschreven dat je best eerst leest vooraleer je een keuze maakt. Klik hier om het artikel te lezen
Ga op voorhand langs bij jouw dierenarts of neem contact op met een trainer in de buurt en vraag naar hun ervaringen, je zult er veel wijzer van worden!
Eenmaal je onderzoek gedaan hebt en een goede en verantwoordelijke fokker hebt uitgekozen is het belangrijk om op zoek te gaan naar de pup die het beste in jouw gezin past.
Veel mensen kiezen de pup uit op basis van uiterlijk en het is niet ongewoon om bij pups van 2 a 3 weken al te kiezen welke de jouwe wordt. Kijk echter of er een mogelijkheid is om de pup pas uit te kiezen als hij een 5-tal weken oud is.
Zo kan de fokker zich al een beter beeld vormen van de verschillende temperamenten in de pups en een selectie van pups voor jou maken die het beste zou passen in jouw gezinssituatie.
Meer en meer fokkers hechten veel belang aan een goede match en willen dat hun honden in de best mogelijke omstandigheden en thuissituatie geplaatst wordt. Zoek dus een fokker die je hierin kan helpen (en niet iemand die gewoon zo snel mogelijk zijn pups wilt verkopen).
Kies je voor een puppy of een volwassen hond?
Een puppy is voor veel mensen voor de hand liggend, maar een volwassen hond kan ook voordelen hebben. We zetten enkele voor- en nadelen op een rijtje:
Voor- en nadelen van een puppy:
- Ze zijn klein, lief en schattig.
- Je kunt ze zelf nog kneden en ze zullen zich makkelijker aanpassen aan hun nieuwe thuis.
- Puppy’s vergen extra energie omdat ze in hun eerste levensjaren nog veel leren en een intensievere begeleiding vragen.
- Een puppy is nog niet onmiddellijk zindelijk.
- Ze zijn vaak duurder om te kopen (tussen de 500-2500 euro)
Voor- en nadelen van een volwassen hond:
- Je geeft een volwassen hond nog de kans om een leuk gezin te vinden. Zeker als je hem adopteert uit een asiel
- Een volwassen hond is vaak al zindelijk, dus minder ongelukjes in huis.
- Ze kennen vaak al de basiscommando’s en leuke trucjes.
- Je bent al vrij zeker van hun karakter, maar let op: Dit heeft ongeveer 2 maanden nodig heeft om zich te manifesteren.
- Stel van in het begin strikte regels en ga er niet vanuit dat ze zomaar goed met kinderen kunnen omgaan.
Waar ga je de hond kopen?
Ok, je hebt alle voorgaande punten gelezen en je hebt goed onderzoek gedaan naar het ras dat bij jou past.
De vraag die je je nu waarschijnlijk stelt is “waar koop ik mijn hond”?
Ik ben blij dat je het vraagt want dit is heel belangrijk.
Er zijn drie manieren:
1) Je kunt langsgaan gaan bij één van de erkende asielen en daar een hond adopteren:
Praat met het personeel en vraag naar hun ervaringen met de hond die je in gedachten hebt. Wees er je van bewust dat honden binnen het asiel vaak ander verdrag vertonen dan buiten het asiel.
Het komt vaak voor dat de beschrijving van het asiel niet overeenstemt met de werkelijkheid, zowel in positieve als negatieve zin. Je doet er dus goed aan de tijd te nemen om elkaar beter te leren kennen en bijvoorbeeld eerst samen met de hond en jouw gezin een aantal keren te gaan wandelen zodat je een beter zicht te krijgen op hun gedrag.
Het voordeel van een adoptiehond is dat de aanschafkost laag is en je een hond helpt aan een beter leven.
2) Een erkende (brood)fokker:
Je kunt puppy’s op veel verschillende plaatsen kopen. Je ziet ze in dierenwinkels, je vindt ze in advertenties in de krant of op internet én bij grote bedrijven die soms meer dan 10 verschillende rassen verkopen.
Je ziet soms door de bomen het bos niet meer, dus zorg er altijd voor dat je jezelf goed informeert.
Vaak hangt er aan het woord ‘broodfokker’ een negatieve bijklank.
De naam broodfokker wil gewoon zeggen dat iemand zijn geld verdient met het fokken van honden, en daar is niks mis mee.
De goede broodfokker
Een broodfokker kan de beste bedoelingen hebben en specialiseert zich meestal maar in één, twee of maximaal 3 rassen. Hij zal ook vragen stellen over de situatie van het gezin en is vaak kieskeurig bij wie de hond terechtkomt.
Je merkt het meteen als je met een gepassioneerde fokker praat want hij zal je alles in geuren en kleuren kunnen uitleggen en je duidelijke richtlijnen meegeven.
De TE commerciële broodfokker
Er worden jaarlijks vele duizenden pups verkocht waardoor het een lucratieve handel is die ook mensen met minder goede bedoelingen aantrekt.
Dit zijn mensen die het niet goed voor hebben met de gezondheid van de puppy, maar alles met 4 poten en een staart zullen verkopen. Ze willen enkel zoveel mogelijk geld willen verdienen in een zo kort mogelijke tijd , als de pups maar weg zijn.
Waar deze pups terechtkomen? Dat is niet zo belangrijk in vergelijking met de kwalitatieve broodfokker.
De teven en reuen worden niet altijd gecontroleerd op erfelijke ziektes of afwijkingen, groeien niet op in een huiselijke omgeving en ze komen vaak zelden uit hun hok.
Het gevolg is dat de pups niet socialiseren en er ernstige gedragsproblemen kunnen ontstaan.
Vaak is een hond bij deze broodfokker minder duur dan andere broodfokkers en je kan de puppy onmiddellijk meenemen.
We zijn daarom geneigd om voor een goedkopere puppy te kiezen die we ook nog eens onmiddellijk kunnen meenemen, maar vergis je niet, door de vele ziektes en gedragsproblemen kan het op de langere termijn op een miskoop uitdraaien en het je uiteindelijk een veelvoud van de aanschafprijs kosten.
Enkele interessante links:
https://www.koophiernooiteenpuppy.com/
https://tipaw.com/nl/artikels/hoe-herken-je-een-broodfokker
https://www.hondencentrum.com/artikels/waar-kan-je-best-een-puppy-of-pup-kopen/
3) Nestje bij een particulier
Het komt ook vaak voor dat iemand eenmalig een nestje pups heeft. Meestal zijn dit kruisingen.
Dit hoeft niet negatief te zijn maar er ontbreekt wel informatie over de voorouders en hun gezondheid. Het is dus meestal een verrassing.
Als je een pup koopt bij een particulier, wees dan heel kritisch. Het komt wel eens voor dat broodfokkers met slechte bedoelingen zich voordoen als een particulier om geen argwaan te wekken.
Ga dus altijd na of er door die particulier geen meerdere nestjes worden aangeboden.Als je op bezoek gaat, let dan goed op de omgeving waar de pup verblijft en kijk of deze netjes is.
De moeder hoort aanwezig te zijn, dus observeer haar gedrag en kijk of dit een stabiele hond is aangezien de puppy’s het gedrag van de moeder kopiëren. Wees er zeker van dat de pups goed verzorgd, levendig, speels en nieuwsgierig zijn.
Honden zijn geen speelgoed!
Een hond is een levend wezen met specifieke behoeftes die je moet vervullen.
Je zal de hond moeten opvoeden, structuur moeten geven en je kind(eren) respectvol leren omgaan met de nieuwe hond. Het zal je veel aandacht, geduld en energie kosten.
Kinderen verliezen snel hun interesse in nieuwe dingen en we trainen heel vaak honden van klanten die oorspronkelijk een hond voor hun kind hebben gekocht, maar dat kijkt er door het ouder worden niet meer naar om.
Ben je bereid de verzorging op jou te nemen, ook als het nieuwe eraf is?
Kinderen kunnen deze verantwoordelijkheid nog niet inschatten, dus is het jouw taak om deze beslissing goed te overdenken.
Alle verantwoordelijkheid zal dus op de ouders vallen, maar het kan een goede motivatie zijn om kinderen te laten zien en leren hoe ze voor een ander levend wezen moeten zorgen. Als de motivatie enkel is om het kind een plezier te doen, dan is dat te weinig.
Het financiële plaatje
Een hond in huis halen zorgt voor extra kosten. Dit zal je, afhankelijk van het ras, ongeveer tussen de 10.000 en 20.000 euro kosten gedurende zijn leven.
Dit omvat de aanschaf, training, voeding, dierenarts, pension als je op vakantie bent, spullen. Noem maar op.
Ben je bereid om dit uit te geven aan jouw nieuwe viervoeter?
Tip: schaf je spullen tweedehands aan en bespaar geld.
Algemene hygiëne
Natte hondenpootjes op de vloer, zand én haren worden dagelijkse kost. Jouw hond verhaart 2x per jaar en het is mogelijk dat gezinsleden hier allergisch aan zijn.
Dit zijn zaken die je best voor de aankoop uitzoekt. Jeuk is vervelend, maar afscheid nemen van je pup nog veel vervelender.
Vergeet niet dat honden steeds een geur met zich meedragen, ook al verzorg je ze tot in de puntjes. Die ruik je dus ook in huis en dat wordt niet door elke bezoeker geapprecieerd.
Stofzuigen en dweilen horen vanaf nu bij het dagelijkse schoonmaakritueel. Heb je dan eindelijk alles weer spik en span? Dan mag je binnen de kortste keren weer helemaal opnieuw beginnen.
Geweldig toch? Of niet?
Is jouw huis en tuin hond proof?
Jouw dure Italiaanse lederen designzetel, eikenhouten eettafel of 100 jaar oude Perzisch tapijt kun je maar best even veilig wegzetten tot wanneer de hond ouder is.
De kans is groot dat deze meubelen het ideale kauwmateriaal worden of het tapijt wordt aanzien als een rol zacht wc-papier waar hij graag zijn behoeftes op doet.
Je doet er goed aan om op voorhand een bench aan te schaffen of een ruimte te voorzien in huis waar je de hond veilig kunt wegzetten als je er niet bent.
Hoe zit het met de tuin? Is deze wel goed omheind zodat je je pup veilig in de tuin kunt loslaten? Heb je nu nog een tuin waar mooie bloemen en planten in staan? Daar zal zeker verandering in komen wanneer jouw nieuwe rebel in huis komt.
Puppy’s zijn net zoals kleuters en vinden het superleuk om de bloemetjes te plukken en putten te graven.
Je bent gewaarschuwd
Meer advies nodig? Wij kunnen helpen.
We zijn aangesloten bij Hond VZW en bieden een puppy begeleiding aan zodat je er zeker van bent dat je een goede puppy in huis haalt die bij jou past.