“Mijn hond luistert niet”
Het is een zin die ik vaak van mijn klanten te horen krijg.
Ze hebben de hond tenslotte iets aangeleerd en begrijpt echt wel wat hij moet doen maar voert dit niet altijd uit. Dus waarom luistert de hond dan niet? Willen ze gewoon niet luisteren? Doen ze graag moeilijk? Vinden ze het leuk om ons frustraties te bezorgen? Wat is nu eigenlijk de oorzaak?
Hoewel ik er zeker van ben dat honden soms bewust kiezen om een commando te negeren, is dit zeker niet de hoofdreden waarom honden niet luisteren. In plaats van het slechtste te denken, geef ik je een aantal reden waarvan deze ongehoorzaamheid kan komen.
Reden 1: De hond begrijpt niet wat je wil.
De voornaamste reden is dat honden heel moeilijk kunnen generaliseren. Zij kunnen een specifiek gedrag perfect uit voeren op een bekende plaats met bekende afleidingen maar als we vragen om dit gedrag uit te voeren in een nieuwe omgeving zijn wij vaak verbaasd of boos dat hij dit niet doet.
Iedereen kent het wel. Jouw hond doet alles perfect op de hondenschool maar eens de les gedaan is lukt het niet meer. Hij voert alle commando’s uit bij jou thuis of in de tuin, maar als je buiten komt lukt dit niet meer. Het is dus belangrijk om de gehoorzaamheid op zoveel mogelijk plaatsen te oefenen tot dat de hond snapt wat hem verwacht wordt.
We denken dus dat onze honden koppig zijn en niet willen luisteren terwijl het echte probleem is dat WIJ de situatie veranderd hebben waardoor hij niet begrijpt wat wij van hem verwachten.
De verschillende leerfases
Een hond leert altijd in vier fases:
- De leerfase
- De uitvoerfase
- De generalisatiefase
- De onderhoudsfase
Als wij bijvoorbeeld een ‘lig’ aanleren gaan in de eerste fase (leerfase) gaan we de hond met een beloning in de lighouding lokken. Deze fase kan zeer snel gaan en duurt hooguit een trainingsessie.
In de tweede fase (uitvoerfase) gaan we een commando aan het gedrag koppelen en hem niet meer helpen met de beloning tot wanneer de hond de ‘lig’ automatisch uitvoert.
Velen mensen denken dan dat hij vanaf nu overal en altijd zal gaan liggen wanneer wij dit vragen. Helaas is het niet zo eenvoudig.
Vooraleer een hond perfect gehoorzaam is moet hij dus door ALLE fases van het leerproces gaan, en daar is waar het vaak mis loopt.
Reden 2: De afleidingen zijn veel te sterk.
De generalisatie is de langste en belangrijkste fase. Hierbij is het belangrijk dat we de hond een gedrag aanleren op andere plaatsen met grotere afleidingen (geluiden, honden,kinderen…) en met een langere duratie en grotere afstanden. Dit is voor hem allemaal nieuw.
Meestal is het zeer moeilijk voor mensen om op afleidingen te trainen of we zijn misschien iets te gemakzuchtig. We gaan hierdoor enkel de eerste twee (makkelijke) fases trainen.
Om in ons voorbeeld ervoor te zorgen dat hij de ‘lig’ overal uitvoert, gaan we echt moeite moeten doen en bereid moeten zijn om vele uren training te steken op nieuwe plaatsen waar je dit gedrag wil zien (zoals bossen, stranden, parken en winkels,…)
We gaan ook veel nieuwe afleidingen toevoegen zoals kinderen, andere honden, geluiden, beweging enzovoort om ervoor te zorgen dat hij deze nieuwe elementen de baas kan.
Dit is zonder twijfel de moeilijkste fase waar veel mensen opgeven. Dit is begrijpelijk. Het is voor de meeste honden niet makkelijk om te gehoorzamen als er zoveel opwindende dingen rondom hem gebeuren. Dit is trouwens de fase waar wij in onze training hulpmiddelen zoals een eCollar introduceren om ervoor te zorgen dat hij aandacht heeft voor ons en andere afleidingen negeert. Het is een makkelijke en snelle manier om gedrag te generaliseren.
Dus als je nog eens denkt dat jouw hond koppig is, moet je jezelf misschien eens de vraag stellen of je wel genoeg tijd in de training hebt gestoken?
Reden 3: Niet luisteren door fysieke problemen
Nu, als je wel degelijk werk hebt gestoken in de generalisatiefase, en jouw hond nog steeds niet reageert moet je nog een andere reden in gedachte houden vooraleer je de hond beschuldigd van ‘koppigheid’. Over deze reden wordt heel vaak gekeken zowel door de eigenaar als professionelen in het vak.
De derde reden is dat de hond door fysieke redenen niet in staat is om iets uit te voeren en bijvoorbeeld pijn heeft waardoor hij moeilijk kan gaan liggen of de grond waarop hij moet liggen bijvoorbeeld te warm of te koud is. Het kan ook van psychologische aard zijn waarbij de hond bijvoorbeeld de trap niet op durft omdat hij er (zonder uw medeweten) is afgevallen.
Het is altijd belangrijk om waakzaam te zijn als jouw hond tot voort kort perfect presteerde en ineens niet meer. Je kan dan best even dieper kijken. Jouw hond heeft misschien een zeer goede reden om dit niet te doen, maar maakt hem daarom niet perse koppig.
Is hij ineens agressief?
Ook bij agressie is dit het geval. Als jou hond vroeger perfect overeen kwam met andere honden en nu ineens tekenen van agressie vertoont zoals zijn lip omhoogtrekken, grommen, fixeren, haren recht of zelfs bijt, kan het zijn dat er medisch iets aan de hand is en bijvoorbeeld een ontsteking, tandpijn of infectie heeft wat een grote invloed heeft op zijn gedrag.
Reden 4: De hond is écht ongehoorzaam
Als je de vorige drie redenen bekeken hebt en denkt dat dit niet van toepassing is voor jouw situatie kunnen we besluiten dat de hond zijn eigen wil heeft en graag doet wat hij wil. Nogmaals, je moet voor de volle 100% zeker weten dat de andere reden uitgesloten kunnen worden.
Je neemt dan best contact op met een hondengedragstherapeut of hondentrainer zoals ons om je te helpen bij de training van jouw hond. We hebben unieke programma’s voor honden van alle leeftijden om jou in korte tijd te helpen met een ongelofelijke gehoorzaamheid mét en zonder leiband, goede manieren en gedragsproblemen.