Mijn hond luistert niet

Mijn hond luistert niet

Vaak krijg ik van klanten te horen : “Mijn hond niet luistert niet”. Ze hebben tenslotte de hond iets aangeleerd en begrijpt echt wel wat hij moet doen maar voert dit niet altijd uit. Dus waarom luistert de hond dan niet? Willen ze gewoon niet luisteren? Doen ze graag moeilijk? Vinden ze het leuk om ons frustraties te bezorgen? Wat is nu eigenlijk de oorzaak?

Hoewel ik er zeker van ben dat honden soms bewust kiezen voor een commando te negeren omdat er iets leuker te doen is dan te luisteren, is dit zeker niet de hoofdreden waarom honden niet luisteren. In plaats van het slechtste te denken is ongehoorzaamheid grofweg in te delen in 3 redenen.

De voornaamste reden is dat honden heel moeilijk kunnen generaliseren. Zij kunnen een specifiek gedrag perfect uit voeren op een bekende plaats met bekende afleidingen maar als we vragen om dit gedrag uit te voeren in een nieuwe omgeving zijn wij vaak verbaasd of boos dat hij dit niet doet. Iedereen kent het wel. Jouw hond doet alles perfect op de hondenschool maar eens de les gedaan is lukt het niet meer. Het is dus belangrijk om dit gedrag op zoveel mogelijk plaatsen te oefenen vooraleer de hond snapt wat hem verwacht wordt.

We denken dus dat onze honden koppig zijn en niet willen luisteren terwijl het echte probleem is dat WIJ de situatie veranderd hebben waardoor hij niet begrijpt wat wij van hem verwachten.

Een hond leert altijd in vier fases (je vindt deze terug in ons gratis eBook)

  • De leerfase
  • De uitvoerfase
  • De generalisatiefase
  • De onderhoudsfase

Als wij bijvoorbeeld een ‘lig’ aanleren gaan we hem in de eerste fase de hond met een beloning in de lighouding lokken. Dit kan zeer snel gaan.

In de tweede fase gaan we een commando aan het gedrag koppelen en hem niet meer helpen met de beloning tot wanneer de hond de ‘lig’ automatisch uitvoert.

Velen mensen denken dan dat hij vanaf nu overal en altijd zal gaan liggen wanneer wij dit vragen. Helaas is het niet zo eenvoudig. Vooraleer een hond perfect gehoorzaam is moet hij dus ALLE fases van het leerproces gaan, en daar is waar het vaak mis loopt. Meestal is het zeer moeilijk om op afleidingen te trainen of zijn we misschien iets te gemakzuchtig. We gaan hierdoor enkel de eerste twee (makkelijke) fases trainen.

De generalisatie is de langste en belangrijkste fase. Hierbij is het belangrijk dat we de hond een gedrag aanleren op andere plaatsen met grotere afleidingen (geluiden, honden,kinderen…) en met een langere duratie en grotere afstanden. Dit is voor hem allemaal nieuw.

Om in ons voorbeeld ervoor te zorgen dat hij de ‘lig’ overal uitvoert, gaan we echt moeite moeten doen en bereid willen zijn om vele uren training te steken op nieuwe plaatsen waar u dit gedrag wil zien (zoals bossen, stranden, parken en winkels,…) We gaan ook veel nieuwe afleidingen toevoegen zoals kinderen, andere honden, geluiden, beweging enzovoort om ervoor te zorgen dat hij deze nieuwe elementen de baas kan.

Dit is zonder twijfel de moeilijkste fase waar veel mensen opgeven. En dit is begrijpelijk. Het is voor de meeste honden niet makkelijk om te gehoorzamen als er zoveel opwindende dingen rondom hem gebeuren. (Dit is trouwens de fase waar wij hulpmiddelen zoals een eCollar introduceren om ervoor te zorgen dat hij aandacht heeft voor ons en andere afleidingen negeert. Het is een makkelijke en snelle manier om gedrag te generaliseren)

Dus als u nog eens denkt dat uw hond koppig is, moet u zich misschien de vraag stellen of U wel genoeg tijd in de training heeft gestoken?

Nu, als u wel degelijk werk heeft gestoken in de generalisatiefase, en uw hond nog steeds niet reageert moet u een andere reden in gedachte houden vooraleer u de hond beschuldigd van ‘koppigheid’. Over deze reden wordt heel vaak gekeken zowel door de eigenaar als professionelen in het vak.

De tweede reden is dat de hond door fysieke redenen niet in staat is om iets uit te voeren en bijvoorbeeld pijn heeft waardoor hij moeilijk kan gaan liggen of de grond waarop hij moet liggen bijvoorbeeld te warm is. Het kan ook van psychologische aard zijn waarbij de hond bijvoorbeeld de trap niet op durft omdat hij er (zonder uw medeweten) is afgevallen.

Het is altijd belangrijk om waakzaam te zijn als uw hond tot voort kort perfect presteerde en ineens niet meer. U kan dan best even dieper kijken. Uw hond heeft misschien een zeer goede reden om dit niet te doen maar maakt hem daarom niet perse koppig.

Ook bij agressie is dit het geval. Als uw hond vroeger perfect overeen kwam met andere honden en nu ineens tekenen van agressie vertoont zoals zijn lip omhoogtrekken, grommen, fixeren, haren recht of zelfs bijt, kan het zijn dat er medisch iets aan de hand is en bijvoorbeeld een ontsteking, tandpijn of infectie heeft wat een grote invloed heeft op zijn gedrag.

Dus om samen te vatten, als u van mening bent dat uw hond koppig is en niet wil luisteren, overloop dan zeker deze redenen om er zeker van te zijn of dit wel zo is:

  • De hond begrijpt niet wat je wil: De meest voorkomende reden omdat hij niet begrijpt wat u verlangt. De hond is niet ongehoorzaam maar u moet meer tijd in zijn training steken om dit gedrag te generaliseren in verschillende situaties en met hoge afleidingen
  • Fysieke of psychologische redenen: Wees er zeker van dat uw hond geen medisch probleem heeft. Vaak denken wij dat er niets aan de hand is maar hij kan hoofdpijn, indigestie of bijvoorbeeld een stijve nek hebben die we niet onmiddellijk kunnen zien. Kijk ook of de omstandigheden fair zijn voor de hond waarin wij gehoorzaamheid vragen.
  • De hond is echt ongehoorzaam: Als u de vorige twee redenen bekeken heeft en denkt dat dit niet van toepassing is voor uw situatie kunnen we besluiten dat de hond zijn eigen wil heeft en graag doet wat hij wil. Nogmaals, moet u voor de volle 100% zeker weten dat de andere reden uitgesloten kunnen worden. U neemt dan best contact op met een hondengedragstherapeut.


Wij bieden een training aan om jou te helpen bij de training van jouw hond

13 nov

Mijn hond luistert niet