Moet een elektronische halsband, teletac of e-collar verboden worden?

Moet een elektronische halsband, teletac of e-collar verboden worden?

Moet een elektronische halsband, teletac of e-collar verboden worden?

Een verbod op de e-collar is er nog lang niet, en ik hoop dat onze huidige en toekomstige ministers van dierenwelzijn bekwaam genoeg zullen blijven om verder te kijken dan hun neus lang is en steeds objectief naar de zaak kunnen kijken.

De elektronische halsband, stroomband, ecollar, teletac of trainingshalsband, hoe je het ook wilt noemen is op het moment van schrijven niet verboden in België en Nederland.

Er is wel een klacht geweest van een organisatie om ze te onderzoeken, maar het Ministerie van Dierenwelzijn heeft een positief advies gegeven voor het behoud van de E-collar. Ik citeer :

“De Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn raadt voor de opvoeding van honden een positieve beloningstraining aan, maar pleit niet voor een algemeen verbod op elektrische halsbanden, omdat in uitzonderlijke gevallen een elektrische halsband een noodzakelijk hulpmiddel kan zijn om honden te trainen.”

Toch worden de positieve trainers al wild van het idee om dit te verbieden. Zij willen graag alles verbieden wat de hond een vervelende prikkel kan geven. Daar zijn de honden echt niet met gebaat, integendeel.

Sure, de e-collar kan natuurlijk misbruikt worden, maar dat geldt voor alle hulpmiddelen. Met een stok of een sliptouw die in elke dierenwinkel te koop is kan ik mijn hond ook mishandelen. Ik heb al een uitgebreide blog geschreven hierover dus wil ik het hier niet verder over hebben.

Maar waarom zou je in godsnaam een elektronische halsband willen verbieden terwijl dit zo nuttig is?

In positieve training alleen gelooft een beetje hondentrainer al lang niet meer, wat ik ook merk aan de reacties van collega’s. Het is ook niet realistisch. Het kan misschien werken voor sommige honden maar zeker niet voor alle honden, en dan nog ga je ALTIJD iets negatief (om het in positief en negatief te stellen) toevoegen. FOEI OF NEE is ook een correctie.

Kritiek van mensen met makkelijke honden

Ik krijg vaak kritiek van mensen met makkelijke honden, bijvoorbeeld een Border Collie. Zij kunnen het niet begrijpen waarom wij een ecollar gebruiken om onze honden te trainen, zij kunnen tenslotte hun hond trainen zonder een Ecollar, waarom wij dan niet?

Wat zij niet begrijpen is dat deze honden zo een sterke ‘will to please’ hebben en zijn zo loyaal aan de eigenaar of gefocust op een simpele bal dat je met een positieve training heel goed wegkomt. Als je echter een beetje jachthond hebt of een hond met enige driften is het enkel positieve verhaal echt larie en apekool.

Wij doen voornamelijk off-leash training (loslopen) en dan wil ik, en onze klanten toch graag dat de honden gehoorzamen en ze TEN ALLE TIJDE de controle kunnen bewaren. De vele bijtincidenten tijdens loslopen zijn hier een mooi voorbeeld van.

Wij gaan héél veel wandelen en er zijn niet veel honden die echt goed luisteren tijdens het loslopen met als gevolg dat de honden die aangelijnd zijn hiervan de gevolgen dragen en bijvoorbeeld reactiviteit ontwikkelen doordat ze worden aangevallen worden door loslopende honden.

Ook doodgebeten vee is een ware plaag aan het worden. Alleen als de honden écht onder appel staan vind ik dat ze eigenlijk los kunnen, anders hou je ze aan de lijn. Is de oplossing dan om alle honden standaard aan de leiband te hangen? Ik vind van niet.

Loslopen heeft zoveel voordelen. Door je hond enkele keren per week mee te nemen naar het bos en ze eens naar hartenlust laten ravotten zorgt ervoor dat ze véél energie verbranden die ze al niet in ondeugende zaken kunnen steken.

Ook het sociaal contact met andere honden doe je best los en niet aangelijnd om ongelukken te voorkomen. Er zijn tal van andere redenen, buiten het feit dat de honden zich rot amuseren, te bedenken waarom loslopen zo belangrijk is.

Ik vergelijk het loslopen altijd met autorijden. Autorijden heeft me de vrijheid om te gaan en te staan waar ik wil maar ik moet me hiervoor aan de regels houden.

Ik heb daarvoor mijn theoretisch examen afgelegd en ik weet donders goed wat er van mij verwacht word. Als ik te snel rijd, door het rood rijd of andere overtredingen maak, word ik hiervoor beboet, maar dit was dan wel mijn eigen keuze en ik neem de gevolgen van mijn gedrag daarbij.

Dit is niet anders bij de honden. De honden worden steeds positief getraind want met een ecollar kan je alleen bestaande commando’s versterken in afleidingen. Ze weten wat de bedoeling is als ik bijvoorbeeld het woordje ‘KOM’ zeg. Ze weten dat ze dan alles moeten laten vallen om onmiddellijk terug te komen naar het baasje. Als zij toch beslissen om niet te komen maar bijvoorbeeld liever naar een andere hond lopen of een schaap of hert achterna gaan, worden zij hiervoor beboet (gecorrigeerd).

Ze hebben altijd de keuze. Goed gedrag wordt beloond, slecht gedrag wordt gecorrigeerd.

Het hulpmiddel bij uitstek voor het loslopen is zonder twijfel de ecollar omdat je vanop afstand kan bijsturen en de timing altijd top zit, ook de intensiteit van de e collar kan je steeds instellen naargelang het aard van het beestje. Er zijn zachte en harde mensen maar er zijn ook zachte en harde honden. De spierstimulatie van de ecollar is het equivalent van een verkeersboete. Plain & simple.

Je kan tegen een ecollar zijn, en ik respecteer echt ieder zijn mening, maar ik weet zeker dat je voor de honden die door ons getraind werden voor het loslopen geen schrik moet hebben dat ze het ‘kom’ commando ooit gaan negeren en ongewenst naar jouw hond zullen toerennen als ze los zijn. Ze zijn getraind en zijn betrouwbaar en weten de gevolgen van ongehoorzaamheid.

Het gaat over veiligheid, verantwoordelijkheid en gemoedsrust. Dat is zo belangrijk. De vraag, in mijn inziens is niet of dat de ecollar verboden moet worden maar of het niet verplicht kan worden voor het loslopen? Ik ben ervan overtuigd dat we op die manier veel ongelukken vermijden.

Ik en vele andere trainers die dagdagelijks met honden werken zien de positieve resultaten en verhoogde levenskwaliteit die ecollars kunnen bieden aan onze honden. En daar gaat het om. A

kkoord, een verbod op de VRIJE verkoop van ecollars KAN positief zijn, net omdat mensen niet altijd goed weten hoe ze met een ecollar moeten omgaan, hoewel er voor de mensen die wel degelijk moeite doen vele filmpjes en handleidingen te vinden zijn. Maar een ecollar volledig verbieden? Dan hou ik mijn hart vast voor de statistieken van bijtincidenten na een verbod.

Niet alle beslissingen uit politieke hoek zijn trouwens goed doordacht. Ik ben een fan van de bully breeds. Er bestaat bijvoorbeeld zoiets als BSL (Breed specific Legislation) die sommige rassen verbieden vanwege het gevaar van bijtincidenten en worden door deze wet koelbloedig afgemaakt. In de realiteit is het ondertussen wel duidelijk dat deze wet niks bijdraagt tot meer veiligheid. Educatie daarentegen brengt veel meer bij.

8 apr