Uitvallende honden trainen... Ben jij de stem van jouw hond?

Uitvallende honden trainen... Ben jij de stem van jouw hond?

Oorzaken van een uitvallende of reactieve hond.

Uitvallende honden… Het is een probleem waar mensen vaak mee worstelen. Er zijn zoveel factoren die dit gedrag veroorzaken die we onmogelijk in één post kunnen plaatsen. We moeten dit altijd bekijken van hond tot hond en van baasje tot baasje.

Heel kort door de bocht -want er zijn natuurlijk meer categorieën- vertel ik mijn klanten dat er grofweg twee soorten uitvallende honden zijn.

Is jouw hond een ettertje?

Ja, je hoort het goed. Je kent vast wel een persoon waarvan je meent dat hij een ‘etter’ is. Ook bij honden is dit zo. De eerste en kleinste categorie noem ik ‘de ettertjes’.

Dit zijn honden die blaffen en lelijk doen naar alles en iedereen die ze tegenkomen zonder reden. Vaak is het gewoon een aangeleerd gedrag dat steeds erger wordt. De hond kent geen betere alternatieven.

Geen structuur in huis

Dit zijn meestal de honden die in huis weinig regels, structuur en gehoorzaamheid opgelegd krijgen. Ze worden bijvoorbeeld nooit (of niet juist) gecorrigeerd voor slecht gedrag en doen maar waar ze zin in hebben. Als ze in huis al weinig respect tonen, spreekt het voor zich dat ze zich buiten ook niet zullen gedragen.

Tijdens de wandeling lopen ze bv. tien meter voor de eigenaar (de hond moet toch kunnen snuffelen zeker) meestal aan een flexilijn, ze hebben alles 10x sneller gezien dan het baasje en reageren op alles wat ze tegenkomen omdat ze weinig impulscontrole hebben.

De negatieve aandacht (roepen, kwaad zijn,…) die ze dan van het baasje krijgen maakt het nog veel interessanter.

Ze krijgen gratis eten, speelgoed, slapen in bed, mogen op de zetel, noem maar op… Ze worden eigenlijk teveel gepamperd.

Er is zeker geen probleem met affectie in het algemeen, maar wanneer je te veel affectie geeft zonder dat dit in balans is met regels, structuur en discipline, is dat een recept voor onstabiliteit.

Natuurlijk ken ik ook honden die door hun baasjes rot verwend worden en dit gedrag niet vertonen, maar dit is eerder de uitzondering dan de regel. Dat is wie de hond is. Een goedzak.

Deze honden zijn het makkelijkst te trainen (afhankelijk van het inzicht van de baasjes) indien er op de juiste wijze positief en negatief gemotiveerd wordt.

Is jouw hond onzeker en valt hij daardoor uit?

De andere categorie is de grootste en moeilijkste categorie. Dit zijn de honden die uitvallen vanuit een onderliggende emotie zoals onzekerheid of angst.

Een groot punt hierbij is het vertrouwen winnen van de hond door op te komen voor jouw hond en te reageren op elke interactie die jouw hond ziet als ‘een mogelijke bedreiging’.

Het is jouw job om te tonen dat je altijd klaar staat om jouw roedel te beschermen, zeker als ze kwetsbaarder zijn dan onszelf.

Lichaamstaal lezen van jouw hond

Neem bijvoorbeeld een hond die uitvalt naar iemand wanneer die hem probeert te aaien. In veel gevallen heeft de hond via lichaamstaal duidelijk aangetoond dat ze zich onwennig voelen bij de aanpak van deze persoon en dit lang voordat de hond effectief beet.

De beet ontstaat wanneer de persoon de waarschuwingen negeert en gewoon verder gaat.

Als jij toen naast jouw hond stond en je hebt niet verhinderd dat deze persoon jouw hond aanraakt dan heb je het vertrouwen van jouw hond gebroken en heb je gefaald.

Hou vreemde mensen of honden op afstand

Als jouw hond jou telkens heeft proberen vertellen dat ze zich onwennig voelen bij de naderende persoon dan is het jouw plicht om voor hen op te komen en ze te tonen dat je ze beschermt. Als je dit niet doet, waarom zou de hond jou in godsnaam nog gaan vertrouwen en zelf geen initiatief nemen? Jouw hond in deze situatie corrigeren voor het uitvallen is ongepast en zal het vertrouwen beschadigen.

Wanneer een hond voelt dat ze begrepen worden en dat er iemand is die voor hen zorgt en de controle in handen heeft, geeft hen dat een gevoel van veiligheid. Een reactieve hond maakt jou het leven niet lastig maar zij hebben een lastig leven.

Een voorbeeldsituatie van uitvallende hond van een klant

Een mooi voorbeeldje was het bericht van een klant over een hond die in training was voor uitvallen. Tijdens een wandeling waren er mensen die de hond persé wouden strelen en aanraken waardoor hij weer uitviel.

Op dat moment heb je niet kunnen voorkomen dat mensen jouw hond zomaar kunnen aanraken met deze reactie als gevolg. Als de omgeving te moeilijk of te druk is om alles te controleren, zoek je een omgeving op die minder druk is waar je wél successen kan behalen.

Mensen vinden dit vaak zo moeilijk om duidelijk te maken aan vreemde mensen dat de hond niet graag geaaid wordt of wat ruimte nodig heeft, maar dit is net het punt van het verhaal. Zolang je niet assertief genoeg bent en niet voorkomt dat mensen je hond aanraken, zal de hond blijven uitvallen.

Als wij uitvallende honden in training hebben kunnen we naar een drukke markt gaan zonder dat de hond één keer uitvalt.

Dit komt omdat de hond weet dat we hen zullen beschermen. Al moeten we de mensen een schop onder hun kont geven of moeten we met een grote boog langs een andere hond lopen. Er komt NIEMAND aan onze honden.

“Ja maar, ik ben een hondenvriend…”. Wil je de vriend zijn van mijn hond? Begin dan maar om zijn/haar persoonlijke ruimte te respecteren want mijn hond wil jouw vriend (nog) niet zijn.

Op die manier zullen ze beginnen ontspannen in situaties waar ze voorheen zouden panikeren en voordat je het weet laten ze zich in met sociale interacties die voorheen onmogelijk geweest zouden zijn.

Een ander voorbeeld van dit principe is wanneer ik aan het wandelen ben in een bos waar ik regelmatig een loslopende hond tegenkom die niet luistert.

Wanneer ik een aankomende hond zie, vraag ik mijn hond om te gaan liggen (voordeel van een topgehoorzaamheid), ik laat de leiband vallen en ik ga de hond tegenhouden. Terwijl ik dit doe toon ik aan mijn hond dat ik mezelf in gevaar breng om het mogelijke gevaar te analyseren en steeds klaar ben om mijn roedel te beschermen.

Training van uitvallende en reactieve honden? Wij kunnen helpen.

Wij hebben enorm veel ervaring opgebouwd en hebben al een pak honden geholpen om niet meer uit te vallen. We hebben een uniek programma die je zal helpen om een einde te maken aan jouw uitvallende hond.