Is een clicker voor een hond positief?

Is een clicker voor een hond positief?

Is de clicker voor een hond wel positief?

Het is een vraag die ik al mijn klanten stel om even na te denken over hondentraining.

Bijna iedereen antwoord ‘POSITIEF NATUURLIJK ‘, alsof ik zo een domme vraag stel of van een andere planeet kom.

Ik begrijp hun reactie wel. Omdat de clicker het hulpmiddel is die veel positieve hondentrainers gebruiken, nemen we maar aan dat dit wel positief moet zijn voor de hond.

Eerlijk, de clicker heeft een aantal voordelen. Het grootste voordeel vinden wij dat mensen beter worden met hun timing en goed gedrag onmiddellijk kunnen belonen. Een ander voordeel is dat door het clicken je minder moet praten tegen de honden wat zorgt voor meer duidelijkheid.

Maar de clicker is NIET ALTIJD positief, het is neutraal en voor sommige honden zal de clicker zelfs altijd negatief blijven.

Hond is bang van een clicker

Bekijk dit filmpje eens en bedenk je eens of deze clicker zo positief is voor deze hond?

Deze hond is niet de enige want er zijn best veel honden die bang zijn van het luide geluid van de click, zeker bij angstige of onzekere honden komt het voor dat honden gewoon weglopen als ze het geluid horen. Denk je dat de clicker hier positief wordt ervaren door de hond? Natuurlijk niet.

Als mijn hond iets verkeerd doet en ik neem een clicker om naar mijn hond te gooien om hem te laten schrikken, denk je dan dat de clicker positief wordt ervaren door de hond? Natuurlijk niet.

Clicker voor een hond positief of negatief maken

Als de click gevolgd wordt door een beloning zal de hond de click met iets positief associëren.

Als de click gevolgd wordt door een correctie zal de hond de click met iets negatief associëren.

Zo klaar als pompwater.

Alle hulpmiddelen kan je positief of negatief maken

Dit principe geldt voor ALLE hulpmiddelen, ook bij een elektronische halsband. Door op lage niveaus van de ecollar een beloning te koppelen kan je de ecollar op een veel positievere manier trainen, door de ecollar op een super hoog niveau te gebruiken en geen beloningen te gebruiken zal de hond bang of angstig worden van de stimulatie.

Hoewel een clicker wel als positieve bekrachtiger wordt gebruikt en een eCollar als negatieve bekrachtiger, is het dus de trainers die een hulpmiddel altijd negatief of positief kunnen maken voor de hond. Het hulpmiddel zelf is neutraal.

Op zoek naar een complete training voor jouw hond?

Wij specialiseren in een ultieme gehoorzaamheid mét en zonder leiband in alle afleidingen. Bekijk onze programma’s hoe wij jou kunnen helpen met de training van jouw hond.