Positieve hondenexperts… De stille moordenaars

Positieve hondenexperts… De stille moordenaars

Het is weer zover. Mijn hart even luchten en de strijd aan gaan.

Onlangs was er een bericht op Facebook voorbijgekomen over een workshop van een collega trainer over het werken met de elektronische halsband.

Het is een gewoonte dat er in de slechte reacties altijd wel een paar toetsenbordhelden bij zitten die nog nooit een ecollar van dichtbij gezien hebben, geen idee hebben hoe de stimulatie voelt of hoe we dit gebruiken in onze training. Meestal hebben ze zelf een hond waarmee ze nergens met kunnen buitenkomen.

Maar goed, deze reacties raken mijn koude kleren niet meer én ik ben aan het afkicken van te discussiëren met vreemde mensen op Facebook want het is echt voor de hond zijn kloten.

De reactie van een bekende ‘positieve’ hondentraining expert

MAAR het berichtje kreeg ook een reactie van een ‘bekende hondengedragsexpert’. Je weet wel, iemand die een boek heeft geschreven en lezingen geeft, maar zelf geen honden traint.

Die vond het allemaal maar niks en wil een brief naar de minister sturen om de workshop te saboteren. Ik citeer hem:

“…Denken dat training van honden nodig is, getuigt van hoogheidswaanzin van diegene die eraan begint…. Communicatie vanuit het perspectief van de hond start bij het begrijpen van de leefwereld van het wezen ‘De hond’

Zeer schoon gezegd allemaal meneer de hondenexpert, gewoon communiceren, niet trainen.

Maar laat u niet MISLEIDEN door deze ‘communicatie experts’.

Als positieve hondentraining niet werkt is euthanasie plan B

Wij, en veel collega’s krijgen VEEL van hun klanten binnen die door deze ‘experts’ werden afgeschreven als de hond niet in hun systeem past.

Een bende hypocrieten zijn het. Gedragstherapeuten op academisch niveau in hun ivoren toren gespecialiseerd in medicatie en de adviseurs van de ministers.

Hun alternatief als positief niet werkt? Medicatie of een spuitje. Dit is de hoogheidswaanzin van de mens die beslissen over het leven van een dier.

De euthanasiecijfers zijn jammer genoeg niet beschikbaar voor iedereen, maar worden netjes bijgehouden op hun geheim excel bestandje, deze kant van de medaille laten ze jullie niet zien.

Maar HOOO gebruik geen e-collar als ondersteuning in je training want dat is een marteltuig!

Deze expert had er geen rekening mee gehouden dat er mensen meelezen, waaronder oude klanten en kreeg algauw een reactie :

“GDB, ik heb hier eentje zitten die jij wou laten inslapen omdat hij agressief was. Mensen hebben hem aan mij gegeven, na 2 weken de liefste hond die er is! Mss zou jij beter eens op cursus gaan meneer de expert”

Honden worden onterecht ingeslapen door onterecht advies van positieve hondentrainers

Ik heb in het verleden ook al een verhaal op mijn blog geplaatst over een hond die na een evaluatie van een halfuurtje werd ingeslapen door de dierenarts terwijl wij hem 3 weken in training hadden gehad. Ik beloof u, er was niks mis met hem. Het was een Mechelaar met veel te veel energie. Het baasje kon geen simpele richtlijnen volgen.

Ook op de website van mijn collega kan je het verhaal lezen van Mr. T.

Een hond waarvan de baasjes niet beter wisten en contact opnamen met één van deze positieve gangsters die deze reactie plaatste.

Het advies? PILLEN, waarvan zijn gedrag nog achteruit ging en er uiteindelijk euthanasie werd aangeraden die de baasjes gelukkig geweigerd hebben.

De hond is een paar dagen bij mijn collega in training geweest waar structuur en training op het programma stonden, en ja, de problemen smolten als sneeuw voor de zon.

Het verhaal van Nelson

Ook Nelson is een hond die we gered hebben van euthanasie. Zijn baasjes waren ook te rade geweest bij een positieve hondengedragstherapeut, het advies? Euthanasie.

We gaan de strijd aan met deze positieve hondentraining ‘experts’

Zo komen we dagelijks vele situaties tegen. Het maakt me verdrietig en pisnijdig tegelijkertijd.

Verdrietig omdat baasjes zomaar deze academici geloven omdat ze de zotste diploma’s hebben, maar alle contact kwijt zijn met de praktijk.

Ze zijn goed zijn in het gebruik van moeilijke woorden die de modale mens niet begrijpt en daardoor geloofwaardigheid opbouwen.

Verdrietig omdat de honden geen enkele kans hebben om weerwoord te geven terwijl er vaak niks mis is met die beesten.

Maar we gaan de strijd aan. Met een aantal trainers slaan we de handen in elkaar en hebben een VZW opgericht die deze praktijken aan banden gaat leggen.

De VZW wordt het nieuwe aanspreekpunt waar mensen eerst naartoe gaan vooraleer ze naar één van deze wacko’s worden doorverwezen.

We hebben er genoeg van dat wij aanzien worden als boemannen.

Onze tools worden als ‘barbaars’ bestempeld terwijl ze net veel zachter zijn en onze honden hiermee net zeer goed kunnen trainen en alle vrijheid kunnen geven om hond te kunnen zijn.

We trainen de honden zodat de baasjes ze in hun dagelijks leven kunnen betrekken en daardoor méér met de honden gaan doen en dit bijdraagt tot hun welzijn.

Ik smeek je, geef je hond geen euthanasie of pillen maar MASLOW.