Prikbanden voor honden verboden in België?

Prikbanden voor honden verboden in België?

“PRIKBANDEN” VOOR HONDEN

Er moet me iets van het hart.

Onlangs was ik een discussie aan het lezen in een “alleen positieve training” facebook groep waar correcties, kennels, NEE zeggen tegen de honden grote misdrijven zijn.

Ze gebruiken liever enkel gevaarlijke harnassen en veel appeltaarten, regenbogen en zonneschijn om honden te trainen.

Nu is het zo dat ik best open minded ben en ik voel me dan ook niet genoodzaakt om in discussie te gaan met deze mensen. Zij zien de hond niet altijd als een dier maar als een mens die je enkel liefde moet geven.

Ik heb wel een probleem wanneer zij andere mensen de les gaan lezen of mensen gaan afkraken die niet in hun bekrompen visie passen, vandaar deze post.

Zoals jullie af en toe op onze foto’s en filmpjes kunnen zien gebruiken wij ook regelmatig prikbanden en wij komen er openlijk voor uit.

Ik ben akkoord, deze dingen zien er niet katholiek uit en ZIEN er eng uit.

De schakels op de prikband verdelen de druk over de nek

De realiteit is dat de schakels op de ketting een nut hebben. De druk wordt door de schakels mooi over de nek verdeeld en NIET op één punt zoals bij een gewone halsband waardoor de hond niet in de halsband kan blijven hangen en blijvende schade kan oplopen aan de keel door teveel te trekken.

Er zijn genoeg onderzoeken gebeurd die bevestigen dat de prikband of bij juist gebruik juist EEN VEILIG HULPMIDDEL IS. Ook de dierenartsen die bij ons trainen bevestigen dit.

De conclusie is dat de prikband veiliger is dan een slipketting, sliptouw, harnas, gewone halsband, gentle leader of de zogenaamde ‘no pull harnassen’ die de oksels van de honden schuren als ze trekken.

Een prikband voor sterke of vinnige honden

We trainen heel vaak sterke of vinnige honden met niet zo sterke baasjes, baasjes die MS hebben, mensen die geopereerd zijn, senioren die niet zoveel kracht meer hebben, mensen in een rolstoel die een grote Duitse herder hebben… Noem maar op. Moeten zij dan maar allemaal een Chihuahua kopen?

Voor die mensen én de honden is de prikband een godsgeschenk en het zorgt ervoor dat ze met MINIMALE druk toch hun honden VEILIG kunnen wandelen zonder dat ze overal naartoe getrokken worden en ze op die manier kunnen genieten van hun honden en de honden voldaan worden in hun energiebehoefte.

Doet een prikband geen pijn?

Doet dat geen pijn?? Je kan een prikband niet zomaar kopen in de winkel en gaan wandelen. Je moet de honden eerst leren hoe ze de druk van de ketting kunnen vermijden, dit gebeurd altijd in combinatie met positieve bekrachtiging.

Als er geen spanning op de lijn is heeft de hond dus ook 0,0 negatieve gevolgen, maar in andere gevallen werkt de halsband zelfcorrigerend en zal de hond uit de negatieve ervaring leren, vrij snel zelfs.

Opgelet : Bij agressieve of reactieve honden is de prikband NIET ALTIJD de juiste keuze omdat de prikkel net voor meer agitatie kan zorgen.

Hou je commentaar voor jezelf

DUS als jullie nog eens iemand zien die een prikband gebruikt voor hun honden, denk dan eens een beetje verder dan de neus lang is en stop met deze mensen te veroordelen. Ze hebben waarschijnlijk wel een goede reden om dit te doen wanneer andere hulpmiddelen nauwelijks of niet werken en kiezen zelf hoe ze hun dieren trainen.

We krijgen regelmatig te horen van onze klanten dat ze heel positief zijn over de prikband en ze de hond weer makkelijk kunnen wandelen na bijna alles geprobeerd te hebben, ALLEEN hebben ze moeite met de publieke opinie of scheve blikken waardoor ze niet veel meer durven gaan wandelen of ze met sjaaltjes de prikband moeten verbergen.

Prikband is niet verboden in België, wel in Nederland.

Een prikband is geen foltertuig en is perfect legaal in België. Het is veilig en geeft meer controle. In Nederland is de prikband wél verboden, al zullen er veel baasjes en honden er de dupe van zijn en bijgevolg minder veilig over straat kunnen lopen.

Nederland doet wel vaker domme dingen om er later op terug te komen.

Zo hadden ze een tijd geleden de ‘RAD’ wetgeving ingevoerd die het houden van sommige hondenrassen verboden maakt.

Als je bijvoorbeeld een hond zoals een Stafford had die op de verboden lijst van de overheid stond, kwamen ze de honden halen om ze te laten inslapen. In de periode van 2000 t/m 2007 zijn in Nederland 1.937 honden van het vermeende type pitbull terriër in beslag genomen…. Van het aantal in beslag genomen honden van het type pitbull terriër is 82% geëuthanaseerd.

Later hebben ze de wet afgeschaft omdat het werd aangetoond dat er geen enkele verbetering was inzake de veiligheid. Nu doen ze het opnieuw met de prikband. Wie gelooft deze mensen nog?

Alternatieven voor prikbanden in Nederland

Prikbanden zullen niet zo snel verdwijnen in Nederland omdat ze net zo effectief zijn en je kan ze ook nog overal kopen.

Wij hebben veel contact met hondentrainers in Nederland die de prikband nog steeds zullen blijven gebruiken in een gebalanceerde training.

Mijn Nederlandse collega heeft ook een blog geschreven over het verbod van de prikband in Nederland, zeker het lezen waard.

Mocht je een prikband voor jouw hond gebruiken en je woont in Nederland kan je altijd opteren voor hoesjes of covers om de prikband te verbergen of je kan kijken naar Starmark trainingshalsbanden die veel discreter, maar minder effectief zijn.

Wil je graag aan de slag met een prikband voor jouw hond? Wij kunnen helpen.

Een prikband is een zeer effectief hulpmiddel op voorwaarde dat het correct getraind wordt. Ook niet elke hond is geschikt voor een prikband en er zijn ook talloze andere alternatieven. Twijfel je of een prikband jouw situatie kan verbeteren? Contacteer ons dan voor een afspraak